Alkotmánysértőnek bizonyult Romániában, hogy a pénzmosás elleni törvény kivételezzen a kisebbségi szervezetekkel

Terrorizmus, 2018.12.05

Alkotmánysértőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénynek azt az előírását, amely kivételezne a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetekkel.

A pénzmosás elleni európai irányelv romániai meghonosítását célzó jogszabályt október végén szavazta meg a bukaresti képviselőházban a szociálliberális kormánytöbbség. Az alkotmányossági kontrollt a jobbközép ellenzék kérte, főleg arra hivatkozva, hogy a törvénybe olyan előírásokat is beépítettek, amelyek szerintük ellehetetlenítik az egyesületek és alapítványok működését.

A törvény kötelezővé tenné, hogy az egyesületek 30 napon belül bejelentsék a támogatásaik valódi haszonélvezőit, amennyiben ezek kiléte ismert, ha pedig ennek nem tesznek eleget, feloszlathatják őket. A kormánykoalícióval más esetekben együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) emiatt nem támogatta a törvényt, mivel úgy értékelte, hogy értelmetlen bürokráciát vezet be, megnyomorítja a civil szervezeteket, aminek következtében az Erdélyben működő több száz magyar civil szervezet is lehetetlen helyzetbe kerülhet.

Az RMDSZ-t az is a tervezet ellen fordította, hogy a kormánykoalíció, amely a képviselőházban kisebbségi voksokra szorul, megpróbálta "lekenyerezni" a kisebbségi szervezeteket - köztük az RMDSZ-t is -, kivonva őket a többi civil szervezetre érvényes előírás hatálya alól.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a kihirdetésre váró jogszabályban kizárólag ez a kisebbségi szervezetekre vonatkozó kitétel sérti a román alkotmányt, az összes többi ellenzéki kifogást - köztük a képviselőházi voksolás megismételését sérelmező panaszt - szavazattöbbséggel megalapozatlannak minősítette a testület.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!