Ankarai merénylet - Lavrov: a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt a cél

Terrorizmus, 2016.12.20

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merénylet célja a jelek szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt, ezért a keddi moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozó résztvevői mindent megtesznek az ellen, hogy a merénylet megrendelői valóra válthassák terveiket - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a háromoldalú egyeztetés előtt kiadott nyilatkozatában.

Az orosz fővárosban ezzel párhuzamosan a három ország védelmi miniszterei is tárgyalnak a szíriai rendezésről.

Lavrov a kommünikében elítélte Andrej Karlov nagykövet meggyilkolását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a terrortámadással megpróbáltak "éket verni" Oroszország és Törökország közé mind a kétoldalú kapcsolatok, mind pedig a szíriai rendezés ügyében. Úgy vélekedett, hogy az egyetlen észszerű dolog, amit Moszkva és Ankara tehet, az az együttműködés szorosabbra fűzése és hatékonyabbá tétele a provokáció elkövetői ellen.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már hétfőn éjjel bejelentette az orosz fővárosban, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin igényli, kész találkozni az orosz elnökkel. Lavrov és Cavusoglu rögtön a török diplomata megérkezése után telefonon konzultált a nagykövet meggyilkolásáról. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy a történtek után fokozni kell a terrorizmus elleni harcot.

Lavrov és Cavusoglu kedden személyesen is tárgyalt egymással. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy semmiféle engedményt nem szabad adni a terroristáknak. Méltatta a török hatóságok fellépését, egyúttal köszönetét fejezte ki Ankara részvétnyilvánításáért.

Bejelentette, hogy Moszkvából különgéppel Ankarába repült egy orosz nyomozócsoport, hogy a két államfő megegyezésének értelmében részt vegyen a terrorcselekmény ügyében indított törökországi nyomozásban. A misszióvezető holttestét este ugyanezzel a géppel szállítják az orosz fővárosba, ahol a tervek szerint tiszteletadással fogadják majd.

Cavusoglu együttműködést ígért a bűncselekmény felderítésében, és kijelentette, hogy a felelősöket meg fogják büntetni. Közölte, hogy Ankarában Andrej Karlovról fogják elnevezni az orosz nagykövetség utcáját.

Lavrov az iráni hivatali partnerével, Dzsavád Zaríffal folytatott külön megbeszélésen azt hangoztatta, hogy a terrorellenes küzdelemnek megalkuvásmentesnek és könyörtelennek kell lennie. Elfogadhatatlannak nevezte azt a logikát, amely az ilyen terrorcselekményeket a Damaszkusznak nyújtott moszkvai támogatással próbálja indokolni.

Zaríf arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországnak, Iránnak és Törökországnak az elmúlt öt nap alatt sikerült kimenekíteniük a civil lakosságot Aleppó keleti részéből és hozzájárulniuk ahhoz, hogy a "terrorcsoportok" elhagyják a várost.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a török kollégájával, Fikri Isikkel folytatott megbeszélésen a nagykövet meggyilkolását az Oroszországi Föderáció elleni terrortámadásként értékelte, és reményét fejezte ki, hogy a gyilkosság kitervelőit elfogják és megbüntetik. Sojgu szerint Karlov halála összefüggésben áll Oroszországnak a nemzetközi terrorizmus ellen folytatott küzdelmével. Kijelentette, hogy Moszkva ezzel a jövőben sem hagy fel, egyúttal kifejezte meggyőződését, hogy az Ankarával ezen a téren zajló együttműködés eredményes lesz. Isik a kormánya nevében ismételten határozottan elítélte a terrorcselekményt, és ígéretet tett a vétkesek felelősségre vonására.

Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter a Sojguval folytatott kétoldalú eszmecseréje során kifejezte Teherán készségét a Moszkvával való együttműködés folytatására a szíriai válság rendezésében.

A kétoldalú megbeszéléseket követően a külügy- és a védelmi miniszterek háromoldalú megbeszélést is folytatnak, és a tervek szerint a hat tárcavezető közösen is tárgyal majd a nap folyamán a szíriai békefolyamat újraindításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!