Az EP határozatot szavazott meg a biztonsági unióra vonatkozó stratégiáról

Terrorizmus, 2020.12.17

Határozatot fogadott el a biztonsági unióról csütörtökön az Európai Parlament. Ebben kifejtette álláspontját a terrorizmus, a szervezett bűnözés, valamint az on- és az offline gyermekbántalmazás és szexuális zaklatás elleni uniós fellépésről.

Az Európai Bizottság december elején ismertette a biztonsági unióra vonatkozó stratégiáját. A képviselők csütörtökön hangsúlyozták, hogy a terrorizmus veszélyt jelent az európai demokratikus társadalmakra, mert az európai értékeket veszi célba. A radikalizálódás megelőzésére átfogó megközelítésre van szükség, a biztonsági, az oktatási, a szociális, a kulturális, valamint diszkriminációellenes szakpolitikák ötvözésével, és az összes érdekelt fél bevonásával. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a nemek közötti egyenlőség alapvető fontosságú a radikalizálódás elleni küzdelemben, a családon belüli erőszak és a gyermekek bántalmazásának csökkentésében. Az erre irányuló intézkedéseket - véleményük szerint - feltétlenül be kell építeni a bizottság stratégiájába.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) megbízatásának megerősítésére is irányuló bizottsági javaslattal kapcsoltban megjegyezték, hogy az ügynökségnek megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy tagállamokbéli partnereivel hatékonyabban együttműködhessen. Ebből kifolyólag a képviselők a hivatal megfelelő uniós finanszírozását szorgalmazzák.

A testület jövő év júniusáig azt várja a bizottságtól, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot a gyermekek online szexuális zaklatásának hatékonyabb feltárása és bejelentése céljából. Felkéri továbbá az unió végrehajtó testületét, nevezzen ki egy gyermekjogokat előmozdító uniós főképviselőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!