Az EU további hat hónappal meghosszabbította a terroristák uniós listáját

Terrorizmus, 2021.02.05

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Tanácsa további hat hónappal meghosszabbította azt az uniós listát, amelyen terrorszervezetek tagjai, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyek és szervezetek szerepelnek - közölte az uniós tanács pénteken.

A tájékoztatás szerint az EU azért hosszabbította meg a terroristák uniós listáját, mert az azon szereplők továbbra is fenyegetést jelentenek, az Európai Unió területén, vagy azon kívül jelenleg is aktívak.

A listán 14 ember és 21 szervezet szerepel.

Az alkalmazott korlátozó intézkedések között pénzeszközök és egyéb pénzügyi eszközök befagyasztásával kapcsolatos intézkedések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható rendelkezésükre semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás. A jegyzékbe vétel kritériumai között terrorcselekmény végrehajtása, vagy ilyen jellegű cselekmény megkísérlése, illetve elősegítése miatt indított büntetőeljárás során kimondott elmarasztaló ítélet szerepel. A jegyzéket rendszeresen, legalább 6 havonta felülvizsgálják.

Az Európai Unió a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán a terrorizmus elleni fellépés részeként ugyanazon év decemberében állította össze a terrorcselekményekben részt vevő azon emberek, csoportok és szervezetek jegyzékét, akikre, illetve amelyekre a korlátozó intézkedések vonatkoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!