Az FBI egyidejűleg 850 nyomozást folytat amerikai belföldi terrorizmus ügyében

Terrorizmus, 2019.05.09

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyidejűleg 850 nyomozást folytat belföldi terrorizmus ügyében - jelentette ki Michael McGarrity, az FBI terrorelhárító részlegének helyettes igazgatója szerdán egy képviselőházi bizottság előtt.

A képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottsága előtt McGarrity kifejtette, hogy az amerikai szövetségi rendőrség figyelmének középpontjában elsősorban szélsőjobboldali és a kormányzattal szemben álló egyének és szervezetek állnak. A nyomozások mintegy fele olyan személyekre irányul, akik kétségbe vonják vagy a szövetségi kormány egészének, vagy a kormányzati hivataloknak és ügynökségeknek a hatalmát.

Az igazgatóhelyettes arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a vizsgálatok 40 százalékában azt állapítják meg, a tervezett terrorcselekményeket a rasszizmus motiválja. Ezen belül is jelentős számú a - McGarrity megfogalmazásában - "fehérek felsőbbrendűségét hirdető, szélsőséges csoport".

A belföldi terrorfenyegetések utóbbi időkben tapasztalható szaporodását a szakember az egyes társadalmi csoportok gyors radikalizálódásával és az internet révén megteremthető hálózatok kiépítésével magyarázta. A radikális ideológiák és tartalmak megszerzéséért ugyanis ma már nem is kell utazni vagy valakivel találkozni, elegendő az internetes forrásokat böngészni - magyarázta.

McGarrity - aki szerint a radikalizálódás gyorsan vezet az erőszakhoz is - a szélsőjobboldali radikalizmust az iszlamista radikalizmushoz hasonlította.

Az Egyesült Államokban több kutatóintézet is figyelemmel kíséri a különböző szélsőséges társadalmi csoportokat. A liberális New America intézet szerint 2017-ben és 2018-ban az Egyesült Államokban több áldozatot követeltek a szélsőjobboldali erőszakos cselekmények, mint a dzsihadista támadások. Az alabamai Southern Poverty Law Center felmérése pedig arról tanúskodik, hogy 2014 óta 81 embert öltek meg "a radikális jobboldal által befolyásolt" személyek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!