Az uniós tagállamok és az EP megállapodott a kulturális javak illegális kereskedelme elleni fellépésről

Terrorizmus, 2018.12.19

Megállapodás született uniós tagállamok és az Európai Parlament (EP) között a terrorizmus finanszírozását is szolgáló kulturális javak illegális kereskedelme elleni fellépésről - közölte az uniós tanács szerdán.

A tájékoztatás szerint az elfogadott szabályok biztosítják, hogy a tagállamok képesek legyenek fellépni a kulturális javak nem uniós országokból történő tiltott behozatala és kereskedelme ellen az unió területén.

Mint közölték, a közös uniós szabályozás biztosítja, hogy a kulturális javak behozatala esetén alkalmazandó eljárás az Európai Unió (EU) külső határai mentén mindenütt azonos legyen. Ez segíteni fog annak megakadályozásában, hogy jogszerűtlenül szerzett kulturális javakat hozzanak be az unió területére. A jogtalan behozatal ugyanis közvetlenül gyengíti az ilyen javak származási országainak kulturális, történelmi és régészeti örökségét - közölték.

Az intézkedések szerint a vámhatóságoknak hatáskörük lesz az áruk lefoglalására és visszatartására is, amennyiben nem bizonyítható, hogy a szóban forgó kulturális javak exportja jogszerű volt. A szabály az unióba importált kulturális javak fogalmának új, az EU egész területén egységes meghatározását írja elő, amely műtárgyak széles körét foglalja magában, ideértve a régészeti leleteket, történelmi műemlékek maradványait, kéziratokat és ritka könyveket, művészeti alkotásokat, gyűjteményeket és más régiségeket.

Új engedélyezési rendszert vezet be a régészeti tárgyak és a lebontott műemlékek részeinek behozatalára vonatkozóan is. Az importőröknek behozatali engedélyt kell majd kérniük az illetékes kulturális hatóságoktól, mielőtt ilyen javakat hoznak be az EU területére. A kevésbé veszélyeztetett kulturális javak esetében az importőröknek az eddigieknél körültekintőbben kell eljárniuk az árucikkek vásárlásakor, aláírt vagy eskü alatt tett nyilatkozatot kell benyújtaniuk a vámhatóságnak arra vonatkozóan, hogy az árukat jogszerűen exportálták az unión kívüli országból.

Az uniós tagállamok kötelesek lesznek biztosítani, hogy hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciók legyenek érvényben területükön azokkal szemben, akik nem tartják tiszteletben a szabályokat, különösen olyanok esetében, akik hamis nyilatkozatokat tesznek vagy valótlan információkat szolgáltatnak - tették hozzá.

A megállapodást ezt követően az Európai Parlament plenáris ülésének és az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is jóvá kell hagynia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!