Az amerikai elnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem ért egyet az iszlám terrorizmus kifejezés használatával

Terrorizmus, 2017.02.26

Herbert McMaster altábornagy, Trump elnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem ért egyet az "iszlám terrorizmus" kifejezés használatával - számolt be az Amerika Hangja rádió szombati tudósításában.

A híradás szerint McMaster altábornagy még csütörtökön, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak tartott bemutatkozó megbeszélésén leszögezte, hogy "a radikális iszlám terrorizmus" kifejezés használata az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszély leírására "kontraproduktív", azaz nemkívánatos hatást vált ki.

A főtanácsadó szerint azért helytelen e kifejezés használata, mert a terroristák "nem muszlimok". McMaster hangsúlyozta, ezzel a szóösszetétellel "egy egész vallást" bélyegeznek meg, és ő nem ért egyet ezzel. A stábülés után több munkatárs arról beszélt újságíróknak, hogy álláspontjával az altábornagy valószínűleg zavarba hozza a Fehér Ház néhány munkatársát, aki a terrorista fenyegetést vallási gyökerűnek ítéli meg.

McMaster álláspontja eltér Trump elnök - és a távozott nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn - álláspontjától. Ám nem lehetett ismeretlen az elnök és tanácsadói előtt sem. Az altábornagy ugyanis a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatva már korábban is kifejtette e véleményét. Három évvel ezelőtt, 2014-ben például - mint ahogyan ezt a jelölése után a FrontPage Magazine hírportál felidézte - az egyetem diákjainak tartott előadásában leszögezte: "az Iszlám Állam nem iszlám".

A munkatársaknak tartott csütörtöki megbeszélésen Herbert McMaster kitért más kérdésekre is, és a kiszivárgott információk szerint határozottan védelmébe vette a második világháború után kialakult rendet is, amelyet egyúttal a béke és a gazdasági felvirágzás biztosítékának is nevezett. Az értekezleten jelen lévő egyik munkatárs szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó egyértelművé tette, hogy Oroszországot az Egyesült Államok "ellenfelének" tartja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!