Az ETA szerint Spanyolország és Franciaország nem akar "ésszerű megoldást" keresni vele a békére

Terrorizmus, 2016.10.28

Az ETA (Baszkföld és Szabadság) nevű terrorszervezet szerint sem Spanyolország, sem Franciaország nem akar vele "ésszerű megoldást" keresni a békére. A csoport közleményét pénteken jelentette meg a Gara című baszk napilap.

Az ETA a tíz nappal ezelőtti keltezésű írásban felidézte: a spanyol és a francia hatóságok közölték, hogy október 12-én lelepleztek egy titkos erdei búvóhelyet, ahol rábukkantak a szervezet elrejtett fegyverarzenáljára. A hatóságok szerint az ETA azért őrizte a fegyvereket, hogy ha sikerül megállapodni a békéről, azokat hivatalosan adhassa majd át egy lefegyverzési ceremónián.

Az ETA közleményében mindezt tagadta. Állítása szerint az akcióval propagandát kreáltak ellenük, ezt mutatja, hogy a műveletet épp a spanyol nemzeti ünnepen hajtották végre, miközben a rejtekhelyet a hatóságok már régóta figyelték. Ezt az ETA is sejtette, és ezért egy tagja sem ment a közelébe már régóta.

A szervezet úgy véli, hogy a hatóságok valójában nem lepleztek le semmit, csak "hatástalanítottak" egy csapdát, amit az ETA-nak állítottak.

Az, hogy a fegyverlerakatot felügyelet nélkül otthagyták, mutatja, hogy a szervezet nem várt a lefegyverzési folyamatra, és maga keresett megfelelő kiutat - áll a közleményben. Azonban a rendőrségi akció világos üzenet, hogy senki se tegye a legkisebb lépést sem az ésszerű megoldás keresése érdekében - értékelte a történteket a csoport.

Az ETA a francia kormány fellépését "hihetetlennek" nevezte, míg a spanyol belügyminisztériumról azt írta, hogy érdekében áll az ETA-ellenes propaganda folytatása.

A terrorista szervezet üzenetet intézet azokhoz, akik hajlandóak részt venni a konfliktus megoldásában. "Igyekszünk teljesíteni minden ígéretünket, és vállalunk újakat is. Az ETA a szavát adja" - írta közleményében a csoport.

A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy az erőszakos akciókkal és leteszi a fegyvert, ám azok átadásáért és a szervezet teljes feloszlatásáért cserében amnesztiát kért tagjainak. A francia és a spanyol kormány ezt elutasította, mondván: nem tárgyalnak terroristákkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!