Barcelonai gázolás - A katalán kormány szerint nem kaptak hiteles figyelmeztetést a készülő terrorakcióról

Terrorizmus, 2017.08.31

Nem volt hiteles az az értesítés, amely egy esetleges, a barcelonai La Rambla sétányon tervezett terrortámadásról érkezett a merényletet megelőzően - erről Joaquim Forn katalán belügy tanácsos beszélt barcelonai sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A politikus és Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök azután állt a nyilvánosság elé, hogy az El Periódico című katalán napilap csütörtöki számában közölte: május 25-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a spanyol hírszerzés mellett a katalán biztonsági erőket is értesítette a veszélyről, konkrétan leírva, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet a La Ramblán készül akcióra.

Josep Lluis Trapero elismerte, hogy aznap valóban kaptak ilyen figyelmeztetést, de hangsúlyozta, hogy nem a CIA-től, és nem is az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központtól (NCTC).

Arra az újságírói kérdésre, hogy mégis honnan érkezett az értesítés azt válaszolta: "Ön nem árulja el a forrásait, és én sem az enyéimet".

"Alacsony hitelességgel bíró" - így jellemezte az értesítést Joaquim Forn, hozzátéve, hogy elemezték, értékelték, és a spanyol kormány felé is továbbították, amely szintén nem adott hitelt neki.

Mint mondta, ráadásul a spanyol kormány az augusztus 17-i gázolásos merénylet után megerősítette, hogy a lehetséges katalóniai merényletekről előzetesen kapott figyelmeztetések egyike sem volt kapcsolatban a végül elkövetett barcelonai és cambrilsi akciókkal, amelyben 16-an vesztették életüket.

A belügyi tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy La Ramblán 10 százalékkal növelték a terrorvédelmi erőforrásokat annak ellenére, hogy magát az értesítést nem találták hitelesnek.

Véleménye szerint lejárató művelet zajlik a katalán rendőrökkel szemben.

Arról, hogy miről volt információja a katalán rendőröknek és miről nem, lényegében a támadások óta, vagyis két hete tart a vita.

A katalán rendőrfőnök szerint a spanyol rendőrség nem oszt meg velük minden külföldről érkező nemzetközi rendőrségi információt.

Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter erre reagálva azt mondta: ő maga "lojális együttműködést" tapasztalt a szervezetek között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!