Bécsi merénylet - A felállított vizsgálóbizottság jelentős hiányosságokat állapított meg a hatóságok munkájában

Terrorizmus, 2021.02.10

A novemberi bécsi terrortámadás után a bel- és igazságügyi minisztérium által közösen felállított vizsgálóbizottság - melyet a merényletet megelőző körülmények tisztázására hoztak létre - szerdán nyilvánosságra hozta végső jelentését. A beszámoló elsősorban a hatóságok munkájában történt hiányosságokra mutat rá.

Az Ingeborg Zerbes büntetőjogász által vezetett bizottság több hónapos vizsgálat után megállapította, hogy mind a tettes előzetes kockázatértékelésében, mind az adatfeldolgozásban és a különböző hivatali szervek közötti információáramlásban mulasztások történtek.

A bizottsági jelentés kimondja továbbá, hogy a hatáskörök elosztását a belügyminisztériumon belül működő Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT), valamint a kapcsolódó tartományi hatóságok között átgondolt és világos keretek között kell megállapítani. "A BVT többször meghirdetett szerkezeti átalakítását késlekedés nélkül és átlátható módon kell megvalósítani, a tervezett reformot gyorsan és gördülékenyen kell lezárni." - áll a jelentésben.

Karl Nehammer belügyminiszter a jelentésről szólva elmondta, köszöni a gyors, következetes és pontos munkát, valamint hangsúlyozta, hogy neki mindig is fontos volt, hogy a merényletet megelőző folyamatokat mielőbb átvilágítsák, és tisztázzák a hibákat, hiányosságokat. "Az alkotmányvédelmet gyorsan és teljesen új alapokra kell helyezni, minden erőnkkel ezen dolgozunk, a munka a jogi részletek végső formába öntésénél tart." - mondta a tárcavezető.

Kifejtette: külön kell választani a rendőrséget és a hírszerzést, gondoskodni kell az információk áramlásának biztosításáról és biztonságáról az illetékes hatóságok között, és egységesíteni szükséges a meglévő adatbázisok rendszerét. Vitán felül áll, hogy az új alkotmányvédelemnek a parlament erős ellenőrzése mellett kell majd működnie - tette hozzá a miniszter. Szólt arról is, hogy az elkövetkező öt évben megduplázzák az alkotmányvédelemhez tartozó személyi állományt, és az újonnan beálló munkatársakat szigorú kritériumok alapján választják majd ki. "A BVT repedéseket kapott, most új és erős falat kell építeni a köztársaság számára." - jelentette ki a belügyminiszter.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelkezve. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe - ahonnan idő előtt szabadult -, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!