Belga külügyminiszter: terrortámadások elkövetésének kockázata áll fent az elkövetkező hónapokban

Terrorizmus, 2019.08.06

Ébernek kell maradni, tekintettel ugyanis az utóbbi években elkövetett ismétlődő támadásokra az elkövetkező hónapokban újabb terrortámadások elkövetésének kockázata áll fent Európa területén - jelentette ki Didier Reynders belga külügyminiszter a Bel RTL nevű belga tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

A belga sajtó azt követően kérdezte Reynders-t, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemrégiben kiadott jelentése terrortámadások év vége előtti elkövetésének kockázataira figyelmeztetett. Mint írták, az Iszlám Állam számos katonája van még életben, akik segítségével a terrorszervezet újabb támadásokat készíthet elő nemzetközi szinten, amint megfelelő helyszín és idő áll rendelkezésre azok elkövetésére. Az Iszlám Állam még 2019 vége előtt akcióba léphet váratlan helyszíneken - közölték.

A belga külügyminiszter elmondta, az ENSZ-jelentésben közöltek a fennálló kockázatokra hívják fel a figyelmet. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) a jelentéssel egybehangzó információkat közöl, amelyek szerint a biztonsági kockázatok között kiemelt helyet foglal el a terrorista fenyegetés. Az OCAM szerint nem zárható ki újabb terrorcselekmény elkövetésének kockázata Belgiumban.

Nincs ok tehát azt hinni, hogy Európában, azon belül is Belgiumban ma nincs terrorveszély - mondta Reynders.

Az ország ezért továbbra is második fokozaton tartja a terrorfenyegetettség szintjét a négyfokozatú skálán, amely "lehetséges, de nem valószínű" támadást jelent. Egy esetleges támadásnak kitett, kiemelt turistalátványosságok közelében, és a sok ember által látogatott olyan helyszíneken, mint koncertek, sportesemények, vagy vásárok, továbbra is a "lehetséges és valószínű", hármas fokozat marad érvényben - közölte.

"A fenyegetés valóságos, de ez nem jelenti azt, hogy ma nagyobb kockázatokkal kell szembenéznünk, mint tegnap. Egyszerűen fel kell ismernünk, hogy a terrorizmus elleni fellépés hosszú távú küzdelem. Rendkívüli figyelemmel követjük a helyezet alakulását" - fogalmazott nyilatkozatában a belga külügyminiszter.

A 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas, "lehetséges, és valószínű" terrorkészültségi fokozatot rendeltek el Belgiumban, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, azaz "súlyos és azonnali" fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén, amelyet később hármas szintre minősítettek vissza. A belga Nemzetbiztonsági Tanács 2018 januárjában döntött arról, hogy a terrorfenyegetettség szintjét országosan 3-asról 2-esre mérsékeli. Az utcákon fennmaradt a katonai jelenlét, de a katonák száma a fenyegetéssel arányos.

A négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán a 4-es szint a "súlyos és közvetlen" fenyegetettséget jelenti, a 3-as szint "lehetséges és valószínű", a 2-es "lehetséges, de nem valószínű" támadást, az 1-es szint "alacsony kockázatot" jelent.

Úgy a párizsi, mint a brüsszeli terrortámadások elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!