Belga kormányfő: nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket

Terrorizmus, 2017.03.20

Nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket, a vádaskodások a kampánystratégia részét képezik - hangsúlyozta hétfőn Charles Michel belga kormányfő, kiállva Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár mellett, akit a török sajtóban a terrorizmus támogatásával gyanúsítottak meg.

A miniszterelnök hamisnak és sértőnek nevezte az egyes török lapokban megfogalmazott vádakat, amelyek szerint a belga államtitkár támogatná a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Charles Michel szerint az ehhez hasonló támadások részei az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampánystratégiájának.

"A provokálásunkat is magában foglaló stratégia célja, hogy felkeltse a nacionalista érzelmeket, és áldozatként állítsa be Törökországot" - jelentette ki a belga kormányfő, elfogadhatatlannak minősítve Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a nácizmussal és a srebrenicai mészárlással kapcsolatos közelmúltbeli kijelentéseit.

Kitért arra, hogy az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság törökországi helyzete már nem felel meg az európai mércéknek, majd leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett".

A Törökország és Németország, illetve Hollandia között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódó kampányrendezvények meghiúsítása miatt kirobbant diplomáciai válság nyomán Ankara az elmúlt napokban ismételten azzal fenyegetőzött, hogy felmondja az egy évvel ezelőtt létrejött menekültügyi megállapodást.

Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít. Hasonló a helyzet Hollandiában és Ausztriában is. A franciaországi és a németországi törökök körében ennél valamivel alacsonyabb az ankarai kormány támogatottsága, a Nagy-Britanniában, Olaszországban és Svájcban élő törökök között pedig többségben vannak az ellenzéki pártok hívei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!