Berlini merénylet - Bundestag-elnök: a terroristák nem érik el céljukat Németországban

Terrorizmus, 2017.01.19

A terroristák a demokratikus társadalmak megfélemlítésére és megbénítására törnek, de Németországban nem érik el céljukat - hangoztatta Norbert Lammert, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön az egy hónapja történt berlini iszlamista terrormerénylet áldozatai előtt tisztelgő parlamenti megemlékezésen.

A kereszténydemokrata (CDU) politikus beszédében kiemelte, hogy a német társadalom higgadtan reagált a támadásra és megmutatta, nem engedi, hogy a fenyegetések és a félelem határozza meg életét.

A terrorveszély "mégis szükségszerűen megváltoztatja életünket", és a polgárok joggal várják el az államtól, hogy megvédje őket, és az iszlamista terror fenyegetésének közepette is bizonyítsa cselekvőképességét.

A német biztonsági szervek számos terrortámadást megakadályoztak már, de december 19-én nem jártak sikerrel, ami súlyos kérdéseket vet fel. A hatóságok ismerték az elkövetőt, közveszélyes iszlamistaként tartották számon, de sok hamis személyazonosságot használva mégis akadálytalanul mozgott az országban és végül lecsapott az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, a Breitscheid téren szórakozó tömegre, ami "arra kényszerít, hogy átgondoljuk országunk biztonsági intézményrendszerének működését".

Az eddigi adatok alapján az látszik, hogy "nem csődöt mondott a jogállam, hanem nem használta ki lehetőségeit", ezért fel kell tárni a szervezési hibákat és a szerkezeti gyengeségeket, és le kell vonni a következtetéseket - mondta a Bundestag elnöke, hangsúlyozva, hogy a parlament készen áll a jogszabályi tanulságok levonására.

Norbert Lammert aláhúzta, hogy egyensúlyba kell hozni a szabadság és a biztonság elvét. Az állampolgárok nem terhelhetik túl az államot a biztonságra vonatkozó igényeikkel, és nem hitegethetik magukat azzal, hogy egy "kiszámíthatatlan ellenfelet le lehet győzni egyszerű eszközökkel".

A demokratikus berendezkedésű, jogállami elvek alapján működő országokhoz képest nincs nagyobb biztonság azokban az országokban, amelyekben "nincs szabadság, vagy a biztonság nevében erősen korlátozzák a szabadságot".

A törökországi terromerényeletek hónapok óta tartó sorozata megmutatta, hogy egy olyan országban sem lehet garantálni a teljes biztonságot, ahol rendkívüli állapot van érvényben, és "egyre inkább kiterjesztik a végrehajtó hatalmat a szabadság és a jogállamiság rovására" - hangsúlyozta a Bundestag elnöke, hozzátéve: "bizonyított tény, hogy az autoriter rendszerek nem biztonságosabbak, hanem csak a terror és az erőszak elleni nagyobb védelem illúzióját keltik a szabadságjogok megvonásával".

Norbert Lammert arról is beszélt, hogy a németországi muzulmán közösség nem kerülheti meg a szembenézést vallása és a fanatikus erőszak "végzetes összefüggésével". Ezt a szembenézést nyomatékosan meg kell követelnie az államnak, amely garantálja a vallásszabadságot és az emberi jogokat, és a társadalomnak is, amelyben együtt élnek keresztények, zsidók, muszlimok és ateisták - mondta a Bundestag elnöke, megjegyezve: a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke példamutatóan foglalt állást az iszlamista terrorral szemben, ami "tiszteletet és elismerést érdemel".

"Nem az iszlám ellen harcolunk, hanem a fanatizmus ellen, és nem a vallás, hanem a vallási fundamentalizmus ellen" - hangoztatta a német parlament elnöke.

"A terror sohasem vallásos, a terror politikus, ezért politikai választ kell adni rá" - mondta Norbert Lammert az egy perces néma tiszteletadással véget ért emlékülésen, amelyen részt vett Joachim Gauck államfő és Angela Merkel kancellár is.

A Breitscheid téren egy kamionnal elkövetett merényletben 12 ember meghalt és 53 ember megsebesült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt, aki felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatára. Amri a támadás után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!