Bosznia-Hercegovinában 14 év alatt összesen 42 vádat emeltek terrorizmus miatt

Terrorizmus, 2017.05.24

Tizennégy év alatt 42 vádat emeltek terrorizmus miatt Bosznia-Hercegovinában - hangsúlyozta szerdán Szarajevóban Gordana Tadic boszniai főügyész, aki kiemelte: a vádlottak között olyanok is vannak, akik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez csatlakoztak.

A vádlottak 92 százalékát elítélték, csupán 4 esetben végződött felmentő ítélettel az eljárás - magyarázta a boszniai főügyész az ügyészség munkáját bemutató szakmai konferencián Szarajevóban.

A főügyész felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen olyan embert sem mentettek fel, akit külföldi félkatonai szervezetekhez történt csatlakozással, vagy a külföldi harcokban való részvétellel gyanúsítottak. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy egyetlen felmentő ítélet sem született olyan esetben, amikor valakit az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez történt csatlakozással vádoltak meg. Szerinte ez azt is bizonyítja, hogy a balkáni ország igen komolyan veszi az ilyen ügyeket. Huszonhárom vonatkozó ítélet született, a legmagasabb büntetést - hét év letöltendő börtönbüntetést - Husein Bosnic muszlim főpapra szabták ki, mert vallási vezetőként nyíltan népszerűsített egy terrorista szervezetet, valamint terrorista csoportokat szervezett, és harcosokat toborzott számukra.

A terrorizmussal összefüggésben elítéltekre összesen mintegy 150 évnyi börtönbüntetést szabtak ki. A leghosszabb ideig, 35 évig Haris Causevicnek kell ülnie, akit a bugojnói rendőrkapitányság elleni 2010-es robbantásos támadás miatt ítéltek el. Terrortámadásért ez a legsúlyosabb kiszabható ítélet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!