EBESZ - Osztrák külügyminiszter: a terrorizmus elleni harcban fontos az együttműködés az iszlám hitközösségekkel

Terrorizmus, 2017.05.23

A terrorizmus elleni harcban fontos az együttműködés  az iszlám hitközösségekkel, hiszen "a politikai iszlám a terrorizmus melegágya" - jelentette ki Sebastian Kurz, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere kedden Bécsben, a szervezet terrorizmusellenes fórumán.

A bécsi Hofburgban tartott keddi ülést egyperces néma csenddel kezdték, emlékezve a hétfő éjszaka elkövetett manchesteri robbantásos merényletre, amelyben huszonkét ember életét vesztette, ötvenkilenc megsebesült.

A kétnapos bécsi konferenciára mintegy négyszáz szakértő gyűlt össze az EBESZ tagországaiból, hogy a radikalizálódásról, a terrorizmus elleni küzdelemről és annak megelőzéséről értekezzen.

Sebastian Kurz úgy vélte:a manchesteri robbantás megmutatta, hogy a hagyományos biztonsági intézkedéseken túl a szélsőségessé válás elleni küzdelem is fontos. "A pánik a lehető legrosszabb reakció" - hangsúlyozta.

A miniszter javaslata szerint a terrorizmus európai megakadályozására az iszlám közösségeknek távol kell tartaniuk a fiatalokat a szélsőségessé válástól és pozitív példát kell mutatniuk számukra. Kurz rámutatott: a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak kiemelten kell figyelniük azon szervezeteket, amelyekben radikalizálódás zajlik.

Tájékoztatása szerint az EBESZ-tagországokból több mint tízezer ember, Ausztriából pedig több mint háromszázan vonultak a terrorszervezetek oldalán a háborúba. Mint mondta: ha ezek az emberek visszatérnek, veszélyt jelent a társadalomra. "Egyik EBESZ-tagország sem védett a szélsőségesek ellen" - tette hozzá.

Meglátása szerint mivel a szélsőséges eszmék áldozatai elsősorban a fiatalok lehetnek, ezért a megelőzésre kell figyelni. "A jövőben a nemzetközi szervezeteken múlik, hogy a terroristák pénzügyi forrásait elzárják" - jelentette ki. Azon intézkedések szükségességéről is beszélt, amelyek megakadályozzák a terrorizmus népszerűsítését az interneten, illetve a közösségi oldalakon.

Az év elején Kurz az osztrák EBESZ-elnökség egyik fő témájaként a radikalizmus és terrorizmus elleni fellépést nevezte meg. Kurz kedden emlékeztetett: az EBESZ-tagországok "tudatváltására" van szükség, hiszen az év elején még több ország nem akarta elismerni, hogy gondjuk van a terrorizmusellenes küzdelemmel.

Peter Neumann terrorszakértő, az EBESZ-különmegbízottja a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) területvesztése Szíriában és Irakban még nem jelenti azt, hogy csökken a terrorista bűncselekmények veszélye is, sőt szerinte rövidtávon mindez még akár több nehézséget is jelenthet Európa számára. Emlékeztetett, hogy az IÁ támadásokra szólította fel a követőit. Arról is beszélt, hogy mind az 57 EBESZ tagállam érintett a terrorfenyegetettségben, azonban "nem mindegyik készült fel rá megfelelően".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!