EP: hiányos a pénzmosásban és terrorfinanszírozásban érintett országok EU-bizottsági feketelistája

Terrorizmus, 2017.01.19

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön visszautalták az Európai Bizottsághoz a terrorizmus finanszírozása szempontjából kiemelt és korrupciós kockázatot jelentő, ezzel összefüggésben pénzmosásban érintett országok feketelistájára vonatkozó előterjesztést - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

A strasbourgi plenáris ülésén tanácskozó képviselők szerint nem egyértelmű, hogy az uniós bizottság listájára milyen kritériumok alapján kerül fel egy-egy ország, vagy kerül le onnan.

Az ülésen 393 támogató és 67 ellenszavazattal döntöttek arról, hogy az előterjesztést át kell dolgozni.

A képviselők egyfelől hiányosnak találták a listát, amelyet véleményük szerint ki kellene egészíteni az adózási bűncselekményeket elősegítő államok és területek neveivel is.

Mint hangsúlyozták, egy ország akkor kerülhetne fel a listára, ha egyértelmű bizonyíték van a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos veszélyre, de ehhez az uniós bizottságnak átlátható és egyszerű módszert kell alkalmaznia.

A listán a bizottsági tervezet szerint 11 ország szerepel, köztük Afganisztán, Irak, Bosznia-Hercegovina és Szíria - derül ki az EP közleményéből. A felsorolt országok az Európai Bizottság szerint nem lépnek fel kellő eréllyel a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen.

A listára felvett államokból származó egyéneknek és jogi személyeknek a szokásosnál szigorúbb ellenőrzéseken kell átesniük, ha az unióban akarnak gazdasági tevékenységet folytatni.

Az unióban már létezik egy nyilvántartás arról, hogy mely EU-n kívüli országok nyújtanak elégtelen teljesítményt a pénzmosás ellen küzdelemben és a terrorizmus forrásokhoz jutásának megakadályozásában. Ez a szabályozás érvényben marad addig is, amíg a brüsszeli bizottság elkészíti és beterjeszti most visszautasított javaslatának újabb változatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!