Fővárosi Törvényszék: átadási letartóztatásba került egy francia állampolgár

Terrorizmus, 2020.09.22

A Fővárosi Törvényszék elrendelte egy francia állampolgár átadási letartóztatását, mivel hazájában megszegte a területelhagyási tilalom szabályait és a hatóságok előtti jelentkezési kötelezettségét. A férfi ellen európai elfogatóparancs volt érvényben terrorcselekmény megelőzése érdekében.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleménye szerint a férfi egyéni hatósági ellenőrzés, illetve felügyelet hatálya alatt áll Franciaországban, mert a belügyminiszter álláspontja szerint komoly okkal feltételezhető, hogy magatartása különösen súlyos fenyegetést jelent a közbiztonságra és a közrendre.

A férfi rendszeresen tartott fenn kapcsolatot terrorcselekményekben résztvevő, azt támogató, illetve arra felbujtó személyekkel, szervezetekkel, támogatta és széles körben terjesztette is ezen eszméket.

A tárgyaláson a terhelt hozzájárult az átadásához a specialitás elvének alkalmazásával, ami szerint átadása esetén a francia hatóságok kizárólag a jelen elfogatóparancsban szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A Fővárosi Törvényszék a végzésében megállapította, hogy az elfogatóparancs teljesítésének feltételei fennállnak, így elrendelte a férfi letartóztatását és átadását a francia igazságügyi szerveknek.

A végzés kedden véglegessé vált, így a francia hatóságoknak tíz napjuk van arra, hogy a férfit átvegyék, mivel ennek hiányában az átadási letartóztatása megszűnik - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!