Franciaország október elsején adja át Spanyolországnak az ETA lefoglalt fegyvereit, iratait

Terrorizmus, 2018.09.25

Több mint 300, eddig felderítetlen, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezethez köthető gyilkosság megoldását remélik azoktól a nyomozati anyagoktól, amelyeket Franciaország ad át Spanyolországnak egy ünnepélyes ceremónián október elsején - mondta a madridi francia nagykövet kedden újságíróknak.

Yves Saint-Geours beszámolt arról, hogy az esemény Pedro Sánchez spanyol és Edouard Philippe francia kormányfő részvételével zajlik majd a spanyol fővárosban, és ezen olyan dokumentumokat, tárgyakat, fegyvereket adnak át, amelyeket a francia hatóságok foglaltak le az ETA elleni akcióik során az elmúlt húsz évben.

A diplomata kiemelte annak szükségességét, hogy "igazságot szolgáltassanak" a terrorszervezet áldozatainak.

A nyomozati anyagok átadásáról szóló megállapodást július 26-án véglegesítette Emmanuel Macron francia elnök hivatalos madridi látogatásán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel.

"Spanyolország sosem felejti el a két ország közötti együttműködést" - fogalmazott akkor Pedro Sánchez, felidézve, hogy az ETA utolsó merényletét francia földön hajtotta végre 2010-ben.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta
magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!