FSZB: dzsihadista terrortámadások sorozatát akadályozták meg Moszkvában

Terrorizmus, 2016.12.15

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által tervezett robbantásos merényletek sorozatát akadályozta meg Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette a szolgálatra hivatkozva csütörtökön több orosz hírügynökség.

A terrortámadásokat az FSZB szerint az Iszlám Állam egy, a tádzsikisztáni hatóságok által külföldön köröztetett, Törökországban tartózkodó képviselője rendelte el. Az orosz biztonsági szervek a RIA Novosztyi hírügynökség szerint őrizetbe vettek három tádzsik és egy moldovai állampolgárt.

Az FSZB közölte, hogy a terroristák nagy hatású terrortámadás-sorozatot terveztek házi készítésű robbanószerkezetekkel. A hatóságok a gyanúsítottak fővárosi és Moszkva környéki lakásaiban elkészült pokolgépeket, "jelentős mennyiségű" robbanóanyagot és automata lőfegyvereket foglaltak le.

Moszkva délkeleti részén csütörtök reggel 145 embert, köztük 19 gyereket menekítettek ki egy 17 emeletes lakóházból, amelynek kilencedik emeletén pokolgépet találtak.

Szamarában délután egy lakóházat zártak közre a biztonsági erők, az egyik lakásában a feltételezések szerint támadást tervező IÁ-terroristák tartózkodtak. A terrorelhárítási művelet során két embert vettek őrizetbe a hatóságok, akiket azzal vádolnak, hogy a dzsihadista szervezet segítői. Az FSZB szerint az elfogott férfiak közép-ázsiai országok állampolgárai. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat hozzáfűzte, hogy lakásukon egy házi készítésű robbanószerkezetet találtak, amelyet a kereskedelmi forgalomban elérhető alkotóelemekből, a dzsihadisták egyik toborzójának utasításával raktak össze. A pokolgép egy kilogramm trotil hatóerejének megfelelő robbanást képes előidézni - tette hozzá az orosz hatóság.

Az FSZB közleménye szerint az őrizetbe vett 24 és 21 éves férfiak kereskedelmi vállalatoknál dolgoztak Oroszországban, és őket egy honfitársuk toborozhatta az IÁ-ba, akivel aztán később együttműködtek. Jelenleg vizsgálják, hogy az elfogott páros a dzsihadistákkal részt vett-e Szíriában harci tevékenységekben.

A nap folyamán hatósági közlés szerint merényletre készülő terroristákat fogtak el a Krímben és Rosztov-na-Donu közelében is. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy nekik is közük volt-e az IÁ-hoz.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden közölte, hogy Oroszországban az idén 42 terrorcselekményt hiúsítottak meg, más városok mellett az orosz fővárosban, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Nyizsnyij Novgorodban. A merényleteket egyebek között tömegközlekedési eszközökön és forgalmas helyeken szándékoztak elköveti "közeli külföldi" országok (egykori szovjet köztársaságok) állampolgárai.

Oroszországban az idén 129 fegyverest, köztük 22 "bandavezért" öltek meg, valamint 898 "banditát" tartóztattak le cinkosaikkal együtt. Megölték az Iszlám Állam terrorszervezethez igazodó Kaukázusi Vilajet elnevezésű szervezet vezetőjét, és teljességgel felszámolták a Kabard-Balkár Köztársaság területén működő terrorszervezetek parancsnoki szintjét.

Bortnyikov rámutatott, hogy az Iszlám Állam toborzói számára fontos célpontot jelentenek az Oroszországban beilleszkedni képtelen migránsok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!