Harminchárom albánt ítéltek hosszú börtönbüntetésre terrorizmus miatt Macedóniában

Terrorizmus, 2017.11.02

Hét albán nemzetiségű férfit életfogytiglani, további huszonhatot pedig több mint tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt terrorizmus vádjával egy szkopjei bíróság csütörtökön - közölte értesülését az MTV1 macedón televízió a honlapján.

Az ügyészség mind a 37 vádlott számára életfogytig tartó büntetést követelt, a bíróság viszont tizenhárom vádlottat 40 évnyi, hatot 20 évnyi, egyet 18 évig terjedő, további hatot pedig 12-14 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt, négy vádlottat felmentett. Az ítélethirdetéskor a vádlottak nem tartózkodtak a teremben, ugyanis az albán himnusz éneklésével, valamint a macedóniai albánok egykori gerillahadserege, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevének skandálásával zavarták a bíró munkáját, ezért kivezették őket.

A férfiak 2015 májusában az észak-macedóniai Kumanovóban támadtak rá a rendőrökre a város albán negyedében. A tűzharc halálos áldozatai közül nyolc rendőr, tíz pedig a fegyveres csoport tagja volt.

A vádirat szerint az albán fegyveres csoport egyes tagjai a szomszédos Koszovóból érkeztek Macedóniába, ahol helyi albánokkal közösen azt tervezték, hogy észak-macedóniai kormányépületekre támadnak. A csoport egy határőrállomás kirablásakor szerzett fegyvereket, és akkor támadt a rendőrökre, amikor azok házkutatást tartottak Kumanovo albánok lakta részében.

Évek óta ez volt a legvéresebbnek számító összecsapás a nyugat-balkáni országban, mintegy egy tucat épület semmisült meg a gránátoktól és a lövésektől.

Ezt megelőzően 2001-ben a macedón fegyveres erők hat hónapon keresztül csaptak össze a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilláival, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek. A harcoknak a nyugati közvetítéssel tető alá hozott ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették. Bizonyos feszültség azonban azóta is fennmaradt, viszont a jelenlegi kormány az albán kisebbség jogainak további bővítését - például az albán nyelv hivatalossá tételét - jelentette be.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül egyharmada albán nemzetiségű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!