Hürriyet: Csehország két állampolgárát kéri Ankarától a szíriai kurd párt egykori vezetőjének kiadatásáért cserébe

Terrorizmus, 2018.02.27

Csehország két, Törökországban terrorizmussal vádolt állampolgárát kéri Ankarától cserében azért, hogy kiadja a legfőbb szíriai kurd párt szombaton Prágában őrizetbe vett egykori vezetőjét, Száleh Muszlimot - írta a Hürriyet című török napilap keddi számában.

A török hatóságok azután fogták el a szóban forgó cseheket - egy férfit és egy nőt -, hogy azok csatlakoztak Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciához, majd 2016 novemberében átlépték a török határt. A két cseh állampolgár azóta előzetes letartóztatásban ül a kelet-törökországi Van börtönében.

A Hürriyet úgy tudja, hogy Miroslav Farkas az YPG mesterlövésze volt, Marketa Vselichova pedig ápolóként és toborzóként tevékenykedett a milícia soraiban.

Ankara a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tekinti az YPG-t, amely ellen ráadásul január 20-án nagyszabású offenzívát indított az észak-szíriai Afrín kerületben.

A török kérésre Prágában előállított Száleh Muszlim az YPG politikai szárnyának, a kurd Demokratikus Egység Pártjának (PYD) az egykori társelnöke. A PYD-t Ankara szintén terroristacsoportnak tartja. Száleh Muszlim a cseh fővárosban a közel-keleti helyzetről rendszeresen megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként. Rajta kívül a PYD több tucat magas rangú tagja ellen is letartóztatási parancs van érvényben Törökországban. A szíriai állampolgárságú férfi fejére a török Interpol egymillió dollár jutalmat tűzött ki, és annak ellenére körözi, hogy Muszlim tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz, a pártra még ma is jelentős a befolyása. A török igazságügyi minisztérium már vasárnap hivatalosan kérelmezte a kiadatását.

A korábbi kurd vezető eredetileg hétfőn állt volna bíróság elé Prágában, de tárgyalását keddre halasztották.

Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) keddi parlamenti frakcióülése előtt Ankarában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Muszlim és a cseh állampolgárok cseréje "nincs napirenden".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!