TV műsor

Illegális bevándorlás - Szydlo: Európát a terrorizmus mellett a bevándorlók kulturális gyökereinek hiánya is veszélyezteti

Terrorizmus, 2017.09.04

Nemcsak a terrorizmus veszélyezteti Európát, hanem a kulturális gyökerek hiánya is a bevándorlók egy részénél - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn megjelent interjújában, utalva az olaszországi Riminiben megerőszakolt lengyel turista esetére.

A Sieci című konzervatív hetilapnak adott terjedelmes interjú egyik témája a migrációs politika volt.

Arra a felvetésre reagálva, hogy a múlt hét végén Riminiben afrikai bevándorlók által megtámadott két lengyel turista esete megmutatja, milyen fenyegetéssel néznek szembe "a tömeges migrációt megengedő országok", Szydlo úgy vélekedett: látható, hogy nemcsak a terrorizmus jelent veszélyt, hanem "a kulturális gyökerek hiánya is a bevándorlók egy részénél".

Az olasz hatóságok vasárnap letartóztatták a többszörös megerőszakolás és rablótámadás mind a négy elkövetőjét - két fiatal korú marokkói, egy szintén fiatalkorú nigériai és egy 20 éves kongói állampolgárt. Szydlo megköszönte, hogy Olaszország ebben az esetben "eltekintett a politikai korrektségtől", s az európai gyakorlattól eltérően "nem tussolta el az ügyet, nem mondták azt, hogy csupán incidensről van szó".

A lengyel kormányfő szerint a jelenlegi európai migrációs politika lehetővé teszi "az átgondoltan megvalósított akciót", amely "rombolja mindazt, ami eddig építette Európát: a biztonságot, a közösséget, a szolidaritást, a jólétet és az emberi jogokat, a nők iránti tiszteletet megalapozó keresztény gyökereket".

A lengyel jogállamiságra vonatkozó, az utóbbi időben többek között Angela Merkel német kancellár szájából elhangzott bírálatokat Szydlo egyrészt a német választási kampánnyal, másrészt Varsó migrációs politikájával magyarázta. "Az európai elit azért támadja Lengyelországot és a visegrádi csoport (V4) országait, mert nem akarunk beleegyezni a kényszerű menekültkvótákba" - mondta.

Egyúttal úgy vélekedett, hogy a migráció témájában egyre több állam a lengyel kormánynak ad igazat. "Mit mondanak az olaszok? Segítsünk a helyszínen" - utalt Szydlo az Európai Parlament olasz elnöke, Antonio Tajani által az utóbbi időben tett kezdeményezésekre.

A 2015-ben jóváhagyott, szeptember végéig teljesítendő egyszeri menekültelosztási kvótát illetően rámutatott: ezt egyik EU-tagállam sem valósította meg. "Vétkesnek állítják be Lengyelországot, Magyarországot és Csehországot" - utalt Szydlo a három visegrádi ország ellen elindított kötelezettségszegési eljárásra. Megjegyezte: Szlovákiát "valami miatt kivonták e körből, biztosan azért, hogy szétverjék a V4 egységét, hiszen a francia és a német politikusok következetesen tesznek erre próbálkozásokat".

A lengyel kormányfő elutasította, hogy Varsót az uniós források megvonásával büntessék migrációs politikájáért. Megerősítette: Lengyelország az Európai Unió tagja akar maradni, "éppen ezért jogosan követeli az elvek betartását, a valódi közös piac, a biztonság, a fejlődés megőrzését".
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!