Iszlám Állam - Belga dzsihadisták özvegyeinek négy gyerekét vitték haza Belgiumba

Terrorizmus, 2020.01.21

Az Iszlám Államhoz csatlakozott belga dzsihadisták két özvegyének négy idősebb gyerekét szállították Belgiumba - közölte a helyi sajtó kedden.

Információk szerint a két ötéves, a hét- és a nyolcéves gyerekek Szíriában születtek, a most 26 és 27 éves anyáktól. Az özvegyek jelenleg török fogságban vannak két-két fiatalabb gyermekükkel. A török hatóságok akkor fogták el az özvegyeket, amikor Törökországon keresztül próbáltak visszaszökni Európába.

A gyerekek a két ország között folyatott hosszas egyeztetést követően kapták meg a szükséges belga papírokat, valamint az engedélyt arra, hogy a szüleik állampolgársága szerinti országba szállíthatják őket.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy a négy gyerek a megérkezésüket követően elvégzett orvosi vizsgálatok után ügyvédjük jelenlétében megjelent az észak-belgiumi Antwerpen illetékes bíróságán.

Walter Damen, a gyermekek ügyvédje az ülés után annyit közölt, ügyükben "minden fél számára elfogadható, megfelelő ifjúságvédelmi intézkedéseket" hoztak. Azt azonban még nem tudni, hogy a gyermekeket a jövőben a belgiumi családtagok gondozhatják-e. Hozzátette, a gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy ne "az Iszlám Állam gyerekeiként", hanem rendes gyerekként kezeljék őket.

Több nemzetközi szervezet mellett az ENSZ is a Szíriában és Irakban elfogott vagy meggyilkolt nyugati állampolgárságú dzsihadisták bűnösnek nem bizonyult, menekülttáborokban rekedt vagy fogva tartott családtagjainak visszafogadására, gyerekeinek mielőbbi hazaszállításra szólított fel.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) korábbi becslése szerint külföldi harcosok 29 ezer gyermeke él Szíriában - közülük 20 ezer iraki szülő gyermeke -, és többségük 12 év alatti. Brüsszeli becslések szerint tavaly mintegy 160 belga gyerek volt az Iszlám Állam korábbi területein. A belga kormány álláspontja szerint a 10 évnél fiatalabb gyerekek visszatérését megkönnyítik, ha bizonyítható a belga rokonság. "A többi esetben a konkrét eset függvényében döntünk" - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!