Iszlám Állam - Jelentősen alábecsülték a szervezethez csatlakozó nők és gyerekek számát

Terrorizmus, 2018.07.24

Jelentősen alábecsülték az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozó és a Szíriából, illetve Irakból hazájukba visszatérő nők és kiskorúak számát brit kutatók kedden ismertetett jelentése szerint.

A King's College London egyetem szakértői úgy vélik, hogy hivatalos kormányzati adatok híján és a nők szerepének változását tekintve az Iszlám Államon belül, a hatóságok jelentősen alábecsülik a veszélyt, amelyet a visszatérő nők jelentenek.

A világhírű egyetem radikalizálódás tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi központja (ICSR) szerint a közelmúltban a nők aktív részesei voltak terrorista cselekedetekben szerte a világon.

Az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában 2013 áprilisa és 2018 júniusa között csatlakozó 41 490 külföldi állampolgár közül 4761 - 13 százalék - volt nő, további 4640 - 12 százalék - pedig kiskorú.

Nagy-Britanniából 850-en csatlakoztak a terrorszervezethez Irakban és Szíriában, köztük 145 nő és 50 gyerek. A szigetországba visszatérő 425 ember közül csak két esetben erősítették meg, hogy nőkről és négy esetben, hogy kiskorúakról van szó. A kutatók szerint ez jelentősen eltérhet a valós számtól, hivatalos adat azonban nem áll rendelkezésre.

"Nincs információ a nemek és a kor szerinti megoszlásról" - jegyezték meg a kutatók, hozzátéve azonban, hogy a Szíriába és Irakba menő brit állampolgárok 23 százaléka nő és kiskorú volt.

A szakértők úgy vélik, néhány nő különösen nagy biztonsági kockázatot jelent tekintettel a kiképzésre, amelyet az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kaptak, és arra, hogy ezeket a képességeiket máshol és másoknak, például a gyerekeiknek átadva is kamatoztathatják.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a terrorszervezeten belül átalakulhatott a nők szerepe a harcokban, és bővültek azok a lehetőségek, amelyekben fegyvert ragadhatnak. Megfigyeléseik szerint nők is kiveszik részüket az Iszlám Államhoz köthető - általa szervezett vagy ihletett - cselekményekből, többek között Franciaországban, Marokkóban, Kenyában, Indonéziában és az Egyesült Államokban. Ez szintén arra utal, hogy a nőket is potenciális veszélyforrásként kell számon tartani - mutattak rá, három formáját említve a nők részvételének: a tisztán nőkből álló terrorista sejteket, a családi terrorista sejteket és az egyedül tevékenykedő terroristanőket.

A központ megállapította: a nők szerepe messze túlmutat a "dzsihád aráinak" szerepén. Aktívak voltak más nők beszervezésében, a propaganda terjesztésében és az adományok gyűjtésében az Iszlám Állam számára.

A terrorista szervezet által Irakban és Szíriában uralt területeken kialakított úgynevezett kalifátus 2017-es bukása után sok nő státusza ismeretlen - figyelmeztettek a kutatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!