Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Iszlám Állam - Németországban vádat emeltek egy feltételezett dzsihadista ellen

Terrorizmus, 2017.03.16

Németországban vádat emeltek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy német állampolgárságú feltételezett tagja ellen - közölték illetékesek csütörtökön.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a külföldi terrorista szervezetben folytatott tevékenységgel megvádolt 23 éves férfi 2015 augusztusában Törökországon keresztül Szíriába utazott, és csatlakozott az IÁ-hoz. A dzsihadisták fegyvereseit ellátó egészségügyi szolgálatnál akart dolgozni, amelynek vezetője azonban úgy döntött, hogy egyelőre a szervezett központjaként számon tartott Rakkában kell élnie, hogy megszokja az új környezetet.

A Szíria északi részén fekvő városban szerzett tapasztalatai megrémítették a vádlottat, félelemmel töltötte az IÁ muzulmánokkal és saját tagjaival szemben alkalmazott brutalitása, ezért többször megpróbált kijutni a dzsihadisták ellenőrzése alatt álló területről. Végül 2016 januárjában sikerült Törökországba szöknie, szeptemberben pedig visszatért hazájába, ahol őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A német biztonsági szervek legutóbbi adatai szerint eddig mintegy 910 iszlamista utazott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más iszlamista terrorszervezethez. Nagyjából minden második rendelkezik német állampolgársággal, a nőt aránya 20 százalék körül van. Nagyjából 145-en meghaltak a szíriai vagy iraki harcokban.

A terrorturistának is nevezett szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legkevesebb 70 ember harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesként tartják számon.

A legtöbben 2014-2015-ben utaztak a térségbe, az IÁ sikeres korszakában, amikor egyre nagyobb területet vont ellenőrzése alá. Időközben a hullám alábbhagyott; ahogy egyre nagyobb nyomás alá kerül a dzsihadista szervezet, úgy a vonzereje is csökken. Az idén eddig az utóbbi évekhez képest kevesebben távoztak Szíriába vagy Irakba, hogy beálljanak az iszlamista terroristák közé, bár a visszaesésben annak is van szerepe, hogy a német hatóságok több mint 100 embert visszatartottak és megtiltották nekik, hogy a háborús övezetbe utazzanak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!