Iszlám Állam - Spiegel: az Iszlám Állam "erkölcsrendészetében" dolgoztak a Moszulban elfogott német nők

Terrorizmus, 2017.07.28

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet "erkölcsrendészetében" dolgozott az iraki Moszulban a dzsihadisták elűzése után elfogott négy német nő - értesült a Der Spiegel német biztonsági forrásokból.

A német hírmagazin szombati számában megjelenő beszámolóból előzetesen ismertetett részletek szerint a négy nő nemcsak vezető dzsihadisták felesége volt, hanem az IÁ-hoz önként csatlakozott nőkből szervezett Kansza brigád tagjaként is tevékenykedett.

A főként Moszulban és az IÁ másik fő központjában, a szíriai Rakkában működő szervezet feladatai közé tartozott a muzulmán vallás szélsőséges felfogásából levezetett női öltözködési szabályok betartásának ellenőrzése. Így például megkorbácsoltak minden asszonyt, aki nem fátyolozta el az arcát, vagy sminket viselt.

A német szövetségi legfőbb ügyészség mind a négy nő ellen eljárást indított terrorista szervezetben viselt tagság gyanúja miatt. Egyiküket, a német sajtóban Linda W. néven azonosított 16 éves diákot állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével is gyanúsítják.

Linda W. 2016 nyarán szökött el otthonából, és elfogása után azt mondta, már megbánta, hogy csatlakozott az IÁ-hoz és szeretne hazajutni. Elmondása szerint feleségül adták a dzsihadisták egy csecsen parancsnokához, aki nem sokkal később meghalt a harcokban.

A szászországi tanuló mellett van egy marokkói születésű mannheimi nő, aki 2014-ben csatlakozott az IÁ-hoz most 20 éves lányával együtt. A negyedik egy Csecsenföldön született fiatal nő, akinek legutóbb a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzata, a szalafizmus egyik központjaként számon tartott, észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban volt a bejelentett lakóhelye.

A Der Spiegel szerint Linda W-n kívül a csoport mindegyik tagja régóta a német hatóságok látókörében volt. Ketten közülük az IÁ propagandáját terjesztették az interneten, és valószínűleg harcosokat is toboroztak a dzsihadistáknak.

Mind a négy nőt Bagdadban tartják őrizetben. Linda W. és a Fatima M. néven azonosított detmoldi nőt egy katonai kórházban ápolják. A bagdadi német nagykövetség munkatársai velük már kapcsolatba tudtak lépni, most azon dolgoznak, hogy a másik kettőhöz is eljuthassanak.

Az iraki hatóságok egyik nőt sem gyanúsítják azzal, hogy részt vettek az IÁ gyilkosságaiban vagy fegyveres műveleteiben. A német diplomaták ennek alapján azt gondolják, hogy egyiküket sem fenyegeti halálbüntetés. A tervek szerint rövidesen tárgyalnak majd arról, hogy kiadják-e őket Németországnak.

A német hatóságok adatai alapján eddig mintegy 930 iszlamista utazott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más dizshadista szervezethez. Nagyjából minden második rendelkezik német állampolgársággal, a nők aránya 20 százalék körül van. Hozzávetőleg 145-en meghaltak a szíriai vagy iraki harcokban. A terrorturistának is nevezett szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legkevesebb 70-en harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesnek tartják.

Haider al-Abadi iraki kormányfő július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy a kormányerők kilenchavi kemény harcokat követően visszafoglalták Moszul városát, az IÁ utolsó erődítményét Irakban. A nagyváros 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a visszafoglalásáért vívott harcokban több ezren veszítették életüket. A harcok kezdete óta több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből. A városban egész kerületek hevernek romokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!