Isztambuli merénylet - Szakértő: a támadó profi volt

Terrorizmus, 2017.01.18

Valószínűleg több korábbi akcióban is részt vehetett Abdulgadir Masharipov, aki szilveszter éjjelén 39 embert mészárolt le a Isztambul egyik bárjában - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerda este az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint az elkövető profizmusát támasztja alá az is, ahogy megközelítette, majd elhagyta a támadás helyszínét, a Reina klubbot: többször is taxit váltott és többször is egyeztetett a "feletteseivel", akik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai központjából, Rakka városából irányították.

Az üzbég férfi ráadásul megváltoztatta a merénylet helyszínét, amikor azt látta, hogy túl sok rendőr van a Taksim téren, ahol eredetileg le akart csapni, így jutott el a bárba - idézte fel az eseményeket Horváth József, hozzátéve, hogy az sem szabad elfelejteni sikerült fegyvert szereznie és elrejtenie.

"Tehát egy komoly infrastrukturális háttérről beszélünk és egy komolyan kiképzett emberről beszélünk" - hangsúlyozta.

A Hürriyet című török lap szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, az üzbég férfi a kihallgatás során elárulta, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorcsoporttól kapott fegyveres kiképzést, az Iszlám Államhoz később szegődött. Törökországba 2016 januárjában érkezett Iránon keresztül abból a célból, hogy idővel majd ő is csatlakozik a dzsihadistákhoz Szíriában. Masharipov feleségével és két kisgyerekével a közép-törökországi Konya városában telepedett le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!