Kabuli robbantás - Szakértő: valószínűleg nem a célpontnál robbant a bomba

Terrorizmus, 2017.05.31

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint valószínűleg nem a célpontnál robbant a bomba az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merényletben.

Az afgán kormánymédia közlése szerint kilencven ember meghalt, a sebesültek száma elérte a négyszázat abban a robbantásban, amelyet egy tartálykocsival hajtottak végre ismeretlenek Kabul diplomáciai negyedénél.

A támadást a német nagykövetség megerősített kapuja közelében, egy forgalmas csomópontnál hajtották végre a délelőtti csúcsforgalom idején, és más fontos környékbeli létesítmények - így a francia és a török nagykövetség épülete - is megrongálódtak.

Kaiser Ferenc az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában kiemelte: a robbantás az egyik legjobban őrzött területen, a zöld zónánál történt.

Itt van az afgán elnöki palota, továbbá több nagykövetség - köztük a német, az amerikai és a brit - is. Az áldozatok mégis helyiek voltak, a kilencven halálos áldozat döntő többsége afgán, muzulmán volt. Amerikai vagy európai halálos áldozat nem volt, ők jellemzően könnyebben sérültek. A súlyosan sérültek többsége is helyi volt.

A szakértő elmondta: a források alapján valószínűleg egy ellenőrző, áteresztő pontnál történt a robbantás. Kaiser Ferenc az eddigi információk alapján azt valószínűsíti, hogy "rosszul sikerült" a támadás. Elképzelhető, hogy az ellenőrző pontnál észrevettek valamit, ezért muszáj volt cselekedniük.

A szakértő szerint, ha valóban "csak" az volt a cél, hogy minél többen haljanak meg, akkor ez egy tipikus, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet-féle akció volt.

Ha viszont a valódi célpont az afgán elnöki palota, vagy valamelyik nagykövetség volt, akkor tálibok is lehettek az elkövetők - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!