TV műsor

Kecsmár Krisztián: az EU-tagállamok tegyenek többet áldozatsegítő intézkedéseik javításáért

Terrorizmus, 2017.03.10

Az EU-tagállamoknak többet kell tenniük áldozatsegítő intézkedéseik hiányosságainak pótlásáért, erre hívták fel a figyelmet a terrorizmus áldozatai 13. európai emléknapja alkalmából a terrortámadások túlélőinek és az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyesületeknek a részvételével pénteken Brüsszelben tartott konferencia résztvevői - mondta Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Az Európai Bizottság által rendezett konferenciát követően az államtitkár elmondta, Magyarország mellett Belgium, Franciaország és Spanyolország aláírta, Románia, Görögország, Csehország és Olaszország pedig csatlakozni kíván a nemzeti áldozatsegítés feladatait rögzítő, a tagállami szabályozások hiányosságait kiegészíteni hivatott iránymutatáshoz.

A dokumentumban az aláírók kártérítési alap létrehozását javasolták, és aláhúzták az uniós szintű segítői együttműködés kialakításának fontosságát. Az áldozatsegítésben fontos a határokon átnyúló együttműködés, hiszen egy terrortámadás áldozatai között rendszerint több ország állampolgárai érintettek - emelte ki.

A résztvevők megjegyezték, kiemelten fontos a magánszféra védelme. A sajtószabadság fontossága mellett kerülni kell az áldozatokról szóló hírek, a róluk készült, megszégyenítő, lealacsonyító, vagy szenzációhajhász képek közzétételét - ismertette a szöveget Kecsmár Krisztián.

Hozzátette: a szöveg kitér arra, hogy nem csak az az áldozat, aki közvetlen elszenvedője egy merényletnek, hanem annak családtagjai is. Az iránymutatás aláírói kiemelték, hogy a hosszú távú áldozatsegítés mellett szerepet kell kapniuk az orvosi, pszichológusi, szociológiai és anyagi szempontoknak is, hogy a lassan feldolgozható eseményeket követő másodlagos hatások kezelése biztosított legyen.

Vannak olyan traumák ugyanis, amelyek feldolgozása évekig eltart, vagy akár egész életen át tartó feldolgozást igényel - hangsúlyozta az államtitkár.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!