Két feltételezett iszlamistát vettek őrizetbe Katalóniában

Terrorizmus, 2017.05.08

Két feltételezett iszlamistát vett őrizetbe a rendőrség a katalán Badalona és Salou városában - közölte a spanyol belügyminisztérium hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a 21 és 32 éves marokkói állampolgárok személyes környezetükben és az internetes közösségi oldalakon propagálták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tanait, valamint igyekeztek a csoport számára újabb tagokat toborozni.

Fegyveres harcra, öngyilkos merényletre buzdító videókat, fényképeket osztottak meg az interneten. Ők maguk pedig a szír-iraki konfliktuszónában akartak mártírrá válni.

A spanyol akcióval párhuzamosan a marokkói hatóságok is őrizetbe vettek egy férfit Tangerben, aki kapcsolatban állt a Katalóniában elfogott két férfival - írta közleményében a minisztérium.

Spanyolországban legutóbb két hete vettek őrizetbe kilenc feltételezett dzsihadistát, akik közül négyről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állhattak a tavalyi márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel.

A dél-európai ország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok több mint kétszáz embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!