Kijelölt washingtoni orosz nagykövet: Moszkva és Washington együttműködésre ítéltetett

Terrorizmus, 2017.05.18

Oroszország és az Egyesült Államok együttműködésre ítéltetett, a két országnak együtt kell működnie a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki újságíróknak Moszkvában Anatolij Antonov orosz külügyminiszter-helyettes, miután az orosz parlament külügyi bizottsága csütörtökön támogatta kinevezését washingtoni nagykövetté.

Az orosz diplomata szerint ismét egyenesbe kell hozni a kétoldalú viszonyt, a pozíciók feladása nélkül, Washingtont pedig meg kell győzni arról, hogy az egyenjogúságra és kölcsönös tiszteletre épülő jószomszédi kapcsolat mindkét ország érdekeit szolgálja. Azon kívül, hogy utalást tett a kapcsolatokban meglévő "nagyon sok sajnálatos negatívumra", Antonov nem bocsátkozott azok elemzésébe, arra hivatkozva, hogy erről Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kifejtette a hivatalos orosz álláspontot.

Putyin Szocsiban egyebek között arról beszélt, hogy az amerikai politikusok, akik a belpolitikai küzdelem hevében felkorbácsolják az "oroszellenes hangulatot", és azt állítják, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai belügyekbe, "vagy nem értik, hogy a saját hazájuknak okoznak kárt, és akkor egyszerűen ostobák, vagy pedig mindent értenek, és ebben az esetben veszélyes és tisztességtelen emberek".

A Washingtonba készülő diplomata emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok egyaránt állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ezért külön felelősség terheli őket a nemzetközi béke és biztonság ügyében. Szavai szerint a két országnak együtt kell küzdenie a legfontosabb fenyegetés, a nemzetközi terrorizmus ellen.

Antonov hangsúlyozta, hogy Moszkva és Washington stratégiai érdekei egybeesnek egyebek között a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó nemzetközi rendszer megerősítése, valamint a vegyi és a biológiai fegyvereket betiltó szerződés betartása kérdésében.

Anatolij Antonov tavaly óta külügyminiszter-helyettes. Korábban, 2011-től a védelmi tárca helyettes vezetője volt.

A jelenlegi nagykövetet, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. Kiszljakot, aki 2008 óta áll a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!