Közel száz szélsőségest tartanak szigorú megfigyelés alatt Belgiumban

Terrorizmus, 2017.05.30

Belgiumban jelenleg 91 embert, közöttük 14 hitszónokot tartanak szigorú megfigyelés alatt szélsőséges nézeteket valló csoportokban történő részvétel miatt, vagy azért, mert rokonszenveznek nemzetközi terrorista szervezetekkel - közölte Koen Geens belga igazságügyi miniszter a belga parlament keddi ülésén.

A La Libre Belgique belga napilap beszámolója szerint a miniszter elmondta, a megfigyelés alatt tartottak legtöbbje ellen a kiutasításukat, vagy Belgium területének elhagyását célzó ügyészségi eljárás van folyamatban.

Az érintettek túlnyomó többségükben belga állampolgárok, de többen közöttük kettős, vagy csak algériai, kongói, szaúdi, amerikai, francia, görög, olasz, jamaicai, jordániai, kuvaiti, marokkói, holland, szíriai, török vagy jemeni állampolgársággal rendelkeznek - tette hozzá.

Az ülésen Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, hogy áprilisban 121-en tértek vissza a Szíria vagy Irak területén, az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcolók közül Belgiumba.

A visszatérők legtöbbje ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra - mondta a miniszter.

A napilap beszámolója szerint Jean-Paul Laborde, az ENSZ Terrorellenes Bizottságának vezetője nemrégiben közölte, hogy mintegy 90 százalékkal esett vissza az Európából Szíriába és Irakba távozók száma. A harcokból ugyanakkor egyre többen térnek vissza, mivel az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi összefogásban harcoló alakulatok sikere miatt a terrorszervezet által felügyelt terület egyre szűkül, állásait feladni kényszerül. Az egykori harcosok visszatérésével a terrortámadások elkövetésének veszélye jelentősen növekszik Európában - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!