Különleges rendőrségi egységet hoztak létre a szélsőségesség elleni harcra Szlovákiában

Terrorizmus, 2017.02.01

A szélsőségesség, azon belül a fasizmus különböző megjelenési formái elleni küzdelem, illetve a terrorizmus megelőzése lesz a feladata Szlovákiában annak a különleges rendőrségi egységnek, amelynek létrejöttét Robert Fico kormányfő jelentette be belügyminiszterével és az országos rendőrfőkapitánnyal közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán Pozsonyban.

A több mint száz fős egység (NJBPTE) a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) részeként fog működni, s a jövőben minden olyan bűncselekmény kivizsgálása a hatáskörébe tartozik majd, amelyeket a szlovák büntető törvénykönyv a terrorizmus, illetve extrémizmus címszó alatt tart számon.

Az új szervezettől, amelyet Robert Kalinák belügyminiszter elitegységnek minősített, azt várják, hogy segít "magasabb szakmai szintre emelni" az említett kategóriákba sorolt bűncselekmények elleni harcot.

A szervezet létrehozása és feladatai kapcsán Robert Fico a szélsőségességnek az utóbbi időszakban tapasztalt állítólagos térnyeréséről, illetve a "fasizmus új hullámáról" beszélt, miközben a jelenség elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta.

"A szélsőségesség és a fasizmus ellen nem lehet csak szép szavakkal harcolni" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a szélsőségességet alapjaiban el kell utasítani, mert miután szavak formájában megjelent, a szavakat tettek is követhetik.

A különleges rendőri egység létrehozása, ennek időzítése illetve az, hogy a szervezet létrejöttét maga a miniszterelnök jelentette be, helyi megfigyelők szerint egyfajta politikai üzenetet is hordoz, s az ősszel esedékes megyei választások összefüggésében is értelmezhető. Erre utal az is, hogy Robert Fico az utóbbi hetekben közvetve több alkalommal is erőteljesen bírálta a szlovák sajtó által szélsőjobboldalinak minősített Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnökét, Marián Kotleba besztercebányai megyefőnököt, aki az őszi voksoláson ismét komoly ellenfele lehet a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltjének.

Kotleba markánsan EU- és NATO-ellenes, korábban csak regionálisan jelentős pártja az elmúlt években számottevő politikai tényezővé erősödött Szlovákiában, a tavalyi parlamenti választásokon 8 százalékot meghaladó eredménnyel bekerültek a törvényhozásba is. Az LSNS-től ez idáig minden egyéb számottevő szlovákiai politikai csoportosulás elzárkózott, és a pártot a parlamentben is igyekeznek teljesen elszigetelni. Elemzők szerint azonban nem zárható ki a párt támogatottságának további növekedése, ami negatív hatással lehet a két nagyobb kormánypárt, az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szavazóbázisának nemzeti érzelmű részére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!