Macron: az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem a francia diplomácia legfőbb feladata

Terrorizmus, 2017.08.29

Franciaország biztonságának szavatolását és az iszlamista terrorizmus elleni küzdelmet jelölte meg Emmanuel Macron francia államfő hazája diplomáciája legfőbb törekvésének a nagykövetek éves értekezletén, kedden elmondott beszédében.

"Honfitársaink biztonságának szavatolása az iszlamista terrorizmus elleni küzdelmet teszi legfőbb feladatunkká" - mondta a francia elnök, kiemelve, hogy nem keverendő össze a szélsőséges iszlamizmus az iszlámmal.

"A franciák biztonsága a diplomáciánk lényege. Ez alapvető követelmény, amelyet rendíthetetlenül teljesítenünk kell" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A köztársasági elnök megerősítette, hogy a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot kivezetése előtt a parlament ősszel egy új terrorelhárítási törvényt fogad el, valamint Párizsban a jövő év elején nemzetközi konferenciát rendeznek a terrorizmus finanszírozásának megszüntetése céljából.

"A terrorizmus felszámolása részben a finanszírozás megszüntetésével történik" - mutatott rá a francia elnök. Jelezte, hogy szeretné elérni a terrorizmust finanszírozó valamennyi tényező átláthatóságát. Ennek érdekében szerinte nem szabad a közel-keleti régió két nagy riválisa, Szaúd-Arábia vagy Irán közül választani.

"Csak akkor érjük el a célunkat, ha nem illeszkedünk be ebbe az olvasatba, és nem zárkózunk be az egyik táborba. Egyesek már választottak, ez hiba. A mi diplomáciánk erőssége, hogy mindenkivel beszél" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron.

A francia elnök a diplomácia másik legfőbb feladatának a migrációs válság kezelését nevezte.

"A migránsok befogadása emberi kötelesség. Ez méltóság kérdése" - mondta Macron, aki elismerte, hogy a migrációs válság Franciaország és a többi európai ország számára is kihívást jelent.

Bejelentette, hogy a migrációs kérdések kezelésére nagykövetet nevez ki az elnöki hivatalban, aki a diplomáciai vezetőkkel, az uniós tagállamokkal és az afrikai országokkal tartja a kapcsolatot a migrációs kérdésekben.

"Feladata lesz a migrációval kapcsolatos valamennyi tárgyalás koordinálása" - mondta Macron.

A migráció feltartóztatása érdekben a francia elnök szerint "többet kell tenni a fejlesztések terén", elsősorban az afrikai Száhel-övezetben, ahonnan az emberek elindulnak Európa felé. Ez a kötelezettségvállalás szerinte elengedhetetlen a régió stabilizálásához. A hétfőn Párizsban hét érintett európai és afrikai állam részvételével rendezett EU-Afrika csúcstalálkozón elhangzottakhoz hasonlóan megismételte, hogy a menekülteket a gazdasági migránsok közül már az afrikai kontinens területén, a biztonságosnak számító tranzitországokban ki kell szűrni.

"Afrika nem kizárólag a válságok kontinense, a jövő kontinense is, amelyet nem hagyhatunk magára" - mondta Macron, jelezve, hogy hamarosan Burkina Fasóba látogat, "hogy elvigye ezt az üzenetet".

A francia elnök azt is bejelentette, hogy két évvel a párizsi klímaegyezmény aláírását követően Franciaország december 12-én egy újabb nemzetközi csúcstalálkozót szervez a témában "az eddigi előrelépés értékelésére és a megvalósításhoz szükséges pénzügyi források előteremtésére".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!