Manchesteri robbantás - Bíróság előtt az öngyilkos merénylő öccse

Terrorizmus, 2019.07.18

Bíróság elé állt csütörtökön Londonban a két évvel ezelőtti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjének öccse, akit a héten a líbiai hatóságok kiadtak Nagy-Britanniának.

A 22 éves Hashem Abedit 22 rendbeli gyilkossággal vádolják. A Scotland Yard szerdán vette őrizetbe, miután Abedi Líbiából visszatért Nagy-Britanniába.

A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága, amelynek tanácsa előtt Abedi csütörtökön megjelent, elrendelte a vádlott letartóztatását. Az első tárgyalási nap július 30-án lesz a londoni központ büntetőbíróságon.

A merényletet 2017. május 22-én, Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után követte el az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában Hashem Abedi bátyja, az akkor 22 éves Salman Abedi, aki nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén.

A merényletben 22-en meghaltak, köztük hét gyermek. A legfiatalabb áldozat egy nyolcéves kislány volt.

A sérültek számáról máig sincs pontos adat, de a Scotland Yard becslése szerint valószínűleg meghaladta a nyolcszázat. Kórházi ellátásra 117-en szorultak.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott pokolgépeket három londoni metrószerelvényen és egy emeletes városi buszon, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A Manchesterben született Hashem Abedit - akinek szülei Líbiából menekültek csaknem 30 éve Nagy-Britanniába - azzal vádolják, hogy ő állította össze a bátyja által felrobbantott pokolgép gyújtószerkezetét és ő vásárolta a robbanóanyag elkészítéséhez a vegyszereket.

A vád szerint emellett segített annak az autónak a megvásárlásában is, amelyben Salman Abedi a pokolgép egyes részegységeit tárolta.

Hashem Abedi ügyvédje közölte csütörtökön a magisztrátusi bíróságon, hogy védence ártatlannak vallja magát az ellene felhozott összes vádpontban.

A merénylet körülményeiről készített vizsgálati jelentés szerint az elkövetőt, Salman Abedit 2014 nyara és 2015 októbere között a brit elhárítás (MI5) figyelte. A szolgálat kapott is hírszerzési adatokat Abediről, de úgy ítélte meg, hogy ezek az információk nem kötődnek terrortevékenységhez.

A vizsgálati jelentés szerint azonban visszatekintve már látszik, hogy ezek az adatok "nagy jelentőségűek" voltak a manchesteri merénylet szempontjából, és "a körülmények szerencsésebb alakulása esetén" a támadás megakadályozható lett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!