Manchesteri robbanás - Sobotka: erősíteni kell az európai biztonsági együttműködést

Terrorizmus, 2017.05.23

Amennyiben az Európai Unió sikeresen akarja felvenni a harcot a terrorizmussal, meg kell erősíteni a tagállamok biztonsági együttműködését és az információcserét a titkosszolgálatok között - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután tárgyalt Jüri Rutas észt kormányfővel.

"Teljes mértékben egyetértettünk abban, hogy folyamatosan erősíteni kell az európai biztonsági együttműködést. Nyilvánvaló, hogy a terrorizmus elleni harc sikerének és a lakosság nagyobb biztonságának alapkövetelménye a rendkívül intenzív információcsere a biztonsági szolgálatok és a titkosszolgálatok között az Európai Unió keretében" - mondta Sobotka újságíróknak sajtóértekezleten.

Leszögezte: az ilyen irányú biztonsági együttműködést Nagy-Britanniával azután is fenn kell tartani, hogy a szigetország kilép az Európai Unióból. "Egyetlen ok sincs arra, hogy ezt az együttműködést meggyengítsük" - jegyezte meg.

Mindkét kormányfő a sajtótájékoztatón keményen elítélte a több mint húsz áldozatot követelő hétfői manchesteri terrortámadást.

"Ez az eset is megmutatta, milyen nagy szükség van az európai egységre, milyen fontos az együttműködés" - vélekedett Jüri Rutas.

Az észt kormányfő leszögezte: miután Észtország fogja betölteni a következő fél évben az EU soros elnöki tisztségét, kormánya rendkívüli figyelmet fog fordítani a biztonsági együttműködésre. "Ez féléves programunk egyik kiemelt témája" - hangsúlyozta Rutas.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!