Megkezdődött az egyik fő török ellenzéki lap terrorizmussal vádolt tulajdonosának és munkatársainak pere

Terrorizmus, 2017.11.07

Megkezdődött kedden Isztambulban a Sözcü című, kemalista török ellenzéki napilap terrorizmussal vádolt tulajdonosának, Burak Akbaynak és az újság három munkatársának a pere - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A bíróság épületénél délelőtt tiltakozók kisebb csoportja gyűlt össze. A helyszínre érkeztek a legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusai, újságírói szakszervezetek képviselői, jogászok, valamint a Sözcü olvasói. A jelenlévők háromperces néma tiltakozást követően bementek a bíróságra.

A 73 oldalas vádirat értelmében a külföldön tartózkodó Akbayra fegyveres terrorszervezetet irányításáért, illetve propagandájáért 16 és fél évtől 30 évig terjedő börtönbüntetést kért az ügyészség. Gökmen Ulu, a napilap izmiri tudósítója, Mediha Olgun, az online kiadás szerkesztője, továbbá Yonca Yücekaleli, az újság pénzügyi igazgatója ellen terrorszervezet támogatása miatt 7 és fél évtől 15 évig terjedő szabadságvesztést helyeztek kilátásba.

A Sözcü három munkatársát májusban állította elő a török rendőrség, de Uluval ellentétben Yücekalalelit és Olgunt idővel elengedték, egyedül a tudósítót tartják előzetes letartóztatásban.

A vádirat szerint a 2016. július 15-ei puccskísérlet napján, helyi idő szerint délután 16 órakor a napilap internetes oldalán A Sözcü megtalálta Erdogant címmel olyan fotókkal ellátott hírt közölt, amelyben beszámolt Recep Tayyip Erdogan török államfő addig ismeretlen, pontos tartózkodási helyéről a nyugat-törökországi Marmarisban.

A tavaly júliusi súlyos incidensért - amely 15-én este kezdődött - Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalmat teszi felelőssé.

A vádiratban az is szerepel, hogy a Sözcü többször a gülenisták azóta bezárt újságjához, a Zamanhoz hasonló elrendezéssel és nyelvhasználattal jelent meg. Mindezen felül a kemalista napilap nem egyszer személyiségi jogokat sértő felvételeket tett közzé, valamint internetes oldalán és Twitter-fiókján gülenista sajtóorgánumok és közösségi felületek bejegyzéseit osztotta meg - írja a szöveg.

A Török Újságírók Egyesületének (TGS) november 3-ai adatai alapján jelenleg 151 újságírót tartanak fogva Törökország börtöneiben.

A Sözcü Törökország harmadik legolvasottabb napilapja a Hürriyet és a Sabah után, hetente mintegy 270 ezer eladott példánnyal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!