Megsemmisítették Romániában a szervezett bűnözés elleni ügyészség korrupcióért elmarasztalt volt vezetőjének ítéletét

Terrorizmus, 2019.03.19

Megsemmisítette az Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni vádhatóság (DIICOT) egykori vezetője ellen korrupció miatt hozott korábbi jogerős ítéletét kedden a román legfelsőbb bíróság, és elrendelte a per fellebbviteli szakaszának újratárgyalását.

Bicát tavaly júniusban négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték bűnpártolásért, de a volt főügyész már korábban elmenekült Romániából és Costa Ricában folyamodott politikai menedékjogért.

A szintén letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dan Sova volt közlekedési miniszter ítéletének megsemmisítése után ez már a második olyan hangzatos korrupciós ügy, amelyben az elítélt a jogerős döntést hozó öttagú bírói tanács összetételét egy tavaly novemberi alkotmánybírósági határozat alapján megkérdőjelezve érte el a per fellebbviteli szakaszának újratárgyalását.

Az ítéletek megkérdőjelezéséhez az alkotmánybíróság teremtett jogalapot, amely a bukaresti kormány panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság már 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait, amikor egy belső határozat alapján a hivatalból kijelölt elnökök mellé további négy bírót sorsolt ki véletlenszerűen, holott a törvény szerint a tanács valamennyi tagját sorshúzással kellett volna kijelölni.

Az alkotmánybírósági határozatra hivatkozva Tudorel Toader igazságügyi miniszter januárban bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendeletet készít elő, amellyel jogalapot teremt az öttagú bírói tanácsok által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására. Az úgynevezett "perújítási rendelet" szándékát Klaus Iohannis államfő, a jobbközép ellenzék és az Európai Bizottság is bírálta, mivel szerintük az a korrupcióért elítélt politikusokat segítő burkolt amnesztia lenne.

A Bukarestben kormányon lévő szociálliberális koalíciónak az a meggyőződése, hogy korrupcióváddal meghurcolt tisztségviselői ellen egy titkosszolgálati befolyás alatt álló úgynevezett "párhuzamos állam" folytatott hajtóvadászatot, a beszervezett bírák és ügyészek közreműködésével valóságos politikai tisztogatást végezve a korrupcióellenes hadjárat ürügyén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!