Merényletek Párizsban - Salah Abdeslam először válaszolt a vizsgálóbírók kérdéseire

Terrorizmus, 2018.03.09

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja pénteken először válaszolt a francia vizsgálóbírók kérdéseire, azt állítva, hogy a bújtatásával meggyanúsított egyik társától soha nem kért segítséget. A támadásokban betöltött saját szerepét illetően azonban továbbra sem hajlandó semmit sem mondani - közölték igazságügyi források.

Abdeslamot pénteken szembesítették Ali Oulkadival, aki 2015. november 14-én, a párizsi támadások másnapján egy brüsszeli kávéházban találkozott a dzsihadistával. A nyomozók szerint a 2016 nyarán őrizetbe vett férfinak tudnia kellett a merényletek előkészítéséről, miután az ujjlenyomatát megtalálták az egyik belgiumi lakásban, ahol a párizsi merényletekhez használt robbanóöveket készítették.

Az egyórás szembesítés során Salah Abdeslam azt vallotta, hogy Oulkadi soha nem járt a kérdéses lakásban, és soha nem kért tőle segítséget a négy hónapig tartó brüsszeli bujkálása alatt. November 14-én "még nem tudhatta, hogy én vagyok az első számú közellenség" - mondta a 130 áldozatot követelő merényletsorozatot elkövető terrorkommandó egyetlen túlélője a rendőrségi források szerint.

A nyomozás egyik sötét foltja, hogy Salah Abdeslam hogyan és miért élte túl a merényleteket, mi volt a pontos szerepe. Egy szakértői vélemény megállapította, hogy a robbanóöve, amelyet Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban egy szemetesbe dobott ki, nem működött, de az nem volt megállapítható, hogy a dzsihadista megpróbálta-e működésbe hozni vagy sem. Egy utóbb megtalált levél szerint a dzsihadista meg akart halni, megpróbálta működésbe hozni a meghibásodott robbanóövet.

A Brüsszelben született 28 éves marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsított a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat Párizsban a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek. Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án, a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Ezenkívül azzal is gyanúsítják, hogy a Szíriából és Irakból a menekültek közé vegyülve visszatérő európai dzsihadisták többségét ő szállította Európa különböző városaiból, többek között Budapestről Brüsszelbe, ő maga viszont soha nem járt az iszlamista harcok területein.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!