MNB: több mint 29 milliós bírság a CIB-nek és a Raiffeisennek

Terrorizmus, 2020.07.07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

Az MNB keddi közleménye szerint a bankok egyebek mellett számos gyanús ügyletet nem, vagy nem azonnal jelentettek be az illetékes hatóságnak, nem megfelelően működtették belső ellenőrzési és információs rendszerüket, és többször elmaradtak azok a belső képzéseik, amelyek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését célozták.

Az MNB hivatalból végzett vizsgálatokat a két banknál a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységük ellenőrzésére. A vizsgálat a CIB Bank esetében 2017. január 1-től, míg a Raiffeisen Banknál 2017. július 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A közlemény szerint CIB Bank több alkalommal nem jelentette be haladéktalanul (vagy ismételten) az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy a dolog büntetendő cselekményből való származására utaló, tudomásukra jutott információkat. A Raiffeisen Banknál pedig számos esetben a bejelentési kötelezettség teljes elmulasztására derült fény.

Ezeken felül a jegybank a CIB Banknál mulasztást tárt fel annak felügyeleti adatszolgáltatásával, a Raiffeisen Bank esetében pedig az automatikus szűrőrendszer jogszabályi elvárásoknak megfelelő kötelező szűréseivel és a bank belső kockázatértékelésével kapcsolatban.

A célvizsgálat során feltárt jogsértések miatt az MNB a CIB Bank esetében 9,625 millió, a Raiffeisen Bank számára pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és (a jogsértések típusától függően) 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosság kijavítására, és az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra a jegybank felé.

A bírságösszegek meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte viszont az MNB, hogy a hitelintézetek a vizsgálat során már intézkedéseket hoztak a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.

Mint ismert, az MNB a pénzügyi piaci szereplők vizsgálatánál kiemelten ellenőrzi a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatos szabályok betartását is. A jegybank a korábbi pénzmosási témavizsgálatában és a jelen eljárásban is tapasztalt hiányosságok nyomán a jövőben is kiemelt figyelmet fordít minderre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!