New York-i robbantás - Obama: a terroristák nem tudják aláásni az amerikai életformát

Terrorizmus, 2016.09.19

Barack Obama szerint a terroristák nem tudják aláásni az amerikai életformát.

Az amerikai elnök New Yorkban tett nyilatkozatot hétfőn az elmúlt két napban az országban történt, s azóta terrorcselekményeknek nyilvánított robbantásokról és késeléses merényletekről.

Hangsúlyozta, hogy Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái és általában a szélsőségesek nem lesznek képesek aláásni az amerikai életformát, ugyanakkor figyelmeztette honfitársait: nem szabad, hogy eluralkodjon rajtuk a félelem. "Még ha most ébereknek és agresszívaknak kell is lennünk, ne engedjük, hogy a félelem hatalmába kerítsen bennünket" - fogalmazott.

New York és New Jersey lakóira utalva megjegyezte: itt az emberek nem félnek, kemények és kitartóak, és minden nap intézik a maguk dolgait. Ez a keménység és kitartás az, amelyet szerinte sem az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, sem más nem tud megtörni az amerikaiakban. "Ez a fajta erő tesz engem is büszkévé arra, hogy amerikai vagyok" - hangsúlyozta Barack Obama.

Bejelentette azt is: a nyomozás mind a New York-i robbantás, mind a New Jerseyben talált robbanószerkezetek ügyében nagy erőkkel folyik, s immár egyértelmű az is, hogy a vasárnapra virradóra Minnesotában elkövetett késeléses merénylet szintén terrorakció volt, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is ekként vizsgálja. Ugyanakkor egyelőre nem látszik kapcsolat az akciók között - szögezte le az elnök.

Közben a republikánus elnökjelölt, Donald Trump kampánya Obamát kárhoztatta, mondván, hogy nem eléggé kemény kezű. Jason Miller, Trump kommunikációs tanácsadója közleményben szögezte le, hogy az Obama-kormányzat "kicsinyíti a terrorveszélyt, s ezzel mindnyájunkat veszélybe sodor". Miller hozzátette: Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje "végig támogatta Obama kudarcot vallott politikáját az Iszlám Állam ellen, és a választóknak tudniuk kell, hogy ő is részese a Fehér Ház zavarba ejtő helyzetértékelésének".

Hillary Clinton egyébként hétfőn nagyobb ellenőrzést sürgetett.

Közben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte: a szombat esti New York-i robbantás gyanúsítottjának, a 28 éves, afganisztáni születésű, de amerikai állampolgár Ahmad Khan Rahaminak az ujjlenyomatait megtalálták a felrobbant kuktán és a rákötözött mobiltelefonon is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!