Öböl menti viszály - A Bush-kormány volt igazságügy-miniszterének ügyvédi irodája segíti majd Katart

Sport, 2017.06.11

A Bush-kormány volt igazságügy-miniszterének ügyvédi irodája elvállalta, hogy segít Katarnak a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását célzó erőfeszítéseiben.

Katar két és félmillió dollárt fizet 90 napos megbízással a John Ashcroft vezette washingtoni ügyvédi irodának.

A jogászcsapat - az amerikai igazságügyi minisztériumnak benyújtott iratok tanúsága szerint - azt a megbízást kapta, hogy "értékelje, ellenőrizze és szükség esetén erősítse kliensét abban, hogy megfelelően lépjen fel a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen", illetve képviselje Katar érdekeit törvényhozók és a média köreiben.

John Ashcroft 2001 februárja és 2005 februárja között töltötte be az igazságügyi miniszteri tisztséget. Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után az ő javaslatára és közreműködésével született meg a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító, a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyeléséről rendelkező Hazafias Törvény (Patriot Act). A II. világháború utáni legnagyobb amerikai közigazgatási reform keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot, és jelentősen átszervezték a hírszerző ügynökségeket.

Az Ashcroft vezette ügyvédi iroda igénybevételével Katar valószínűsíthetően az elszigetelésére irányuló törekvéseket igyekszik enyhíteni. Szaúd-Arábia és a Perzsa(Arab)-öböl menti más államok a múlt héten hirdettek blokádot, azzal vádolva az emírséget, hogy kapcsolatban áll a térség iszlamista csoportjaival, otthont ad a Hamasz palesztin szervezet volt vezetőjének és az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalom tagjainak, valamint terrorista csoportokat finanszíroz.

Az Ashcroft vezette ügyvédi iroda által - a törvényi előírásoknak megfelelően - az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsággal foglalkozó főosztályához benyújtott dokumentumok szerint John Ashcroft és munkatársai egyeztethetnek az amerikai kormányzat tisztségviselőivel és/vagy tájékoztathatják a sajtót megállapításaikról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!