Legfrissebb

Még több...


TV műsor

OGY - Krónika 12. rész (nemzetközi szerződés, terrorizmus, napirend után)

Terrorizmus, 2017.04.19

A képviselők a Magyarország és Vietnam közti bűnügyi jogsegéllyel kapcsolatos előterjesztés után a terrorizmus finanszírozásának megelőzésével kapcsolatos törvényjavaslatot tárgyalták meg, majd napirend utáni felszólalással ért véget a parlament szerdai ülésnapja.Bűnügyi jogsegély


Magyarország és Vietnam bűnügyi jogsegélyről írt alá egyezményt, amelyet törvényben kell kihirdetni, ezt célozza a Ház elé beterjesztett, e témában íródott javaslat. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára törvényismertetőjében kifejtette: a megállapodás részeként a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy megkeresés eseten jogsegélyt nyújtanak a másik félnek. Emellett rögzítették a kérelmek megküldésére és fogadására kijelölt hatóságokat, illetve a költségvetési és adatvédelmi szabályokat is.

A javaslatot a Fidesz, az MSZP, a KDNP, és a Jobbik egy-egy felszólaló képviselője is támogatta.


Pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzése


A pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslatot Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára ismertette. Mint elmondta, főként az Iszlám Állam tevékenysége miatt kell szigorítani a szabályokat nemzetközi és hazai szinten is. Az elsődleges cél, hogy Magyarország eleget tegyen az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinek, a javaslattal ugyanis új uniós irányelvet is átültetnek a magyar jogrendbe.

Kiemelte, hogy a szolgáltatók és hatóságok kötelezettségei lényegében azonosak maradnak, de a javaslat hangsúlyozottan a kockázatalapú megközelítésre épít. Előírja a pénzmosási kockázatok meghatározását és értékelését, a belső eljárásrend kialakítását és bevon minden olyan árukereskedőt a törvény hatálya alá, amely 2,5 millió forint feletti készpénzes fizetést enged. A hatály egyes szerencsejátékkal kapcsolatos szervezési tevékenységre is kiterjed - tette hozzá.

Előírja továbbá az ügyfelek átvilágítását, és további fontos célként határozza meg a hatóságok közötti hazai és nemzetközi együttműködés megerősítését, valamint egységesíti és szigorítja a szankciókat is.

A kormányoldalról Vejkey Imre (KDNP) és Vantara Gyula (Fidesz) érvelt a javaslat elfogadása mellett. Utóbbi képviselő hangsúlyozta, a kormány mindig is elkötelezett volna a pénzmosással és a terrorizmussal szembeni fellepés mellett és következesen törekszik a gazdaság fehérítésére.

Az ellenzéki padsorokból Mesterházy Attila (MSZP) elmondta, a terrorizmussal szemben katonai és pénzügyi úton is fel kell lépni, a szocialisták ezért támogatják a változtatásokat.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik álláspontját ismertetve úgy fogalmazott, mindig kritikus a "döglődő, pusztuló Európai Unió" különböző rendeleteinek magyarországi átültetéseivel szemben, amelyek szerinte magyarországi példák alapján sem elég hatásosak a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására.Az ülést vezető Jakab István mindkét javaslat általános vitáját lezárta.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően az LMP-s Ikotity István a kéményseprőipar katasztrófavédelem alá helyezését bírálta, míg Z. Kárpát Dániel a kilakoltatással fenyegetett devizahiteleseknek kért további segítséget.Az elnöklő Jakab István ezt követően lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés csütörtökön nyolc törvényjavaslat általános vitájával folytatja ülését.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!