Őrizetbe vett egy dagesztánit a 2010-es moszkvai metrórobbantásokkal kapcsolatban az FSZB

Terrorizmus, 2019.03.28

Őrizetve vett Dagesztánban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy férfit, aki tagja volt annak a bandának, amely megszervezte a 2010-ben a moszkvai metróban elkövetett kettős robbantást - közölte csütörtökön Moszkvában a hatóság sajtószolgálata.

2010. március 29-én a moszkvai metróhálózat Lubjanka és Park Kulturi állomásán öngyilkos merénylőnők - Marjam Saripova és Dzsanet Abdullajeva -robbantották fel magukat. A két merényletben 39 ember életét vesztette, további 128 pedig megsebesült.

Az FSZB szerint a nyomozás megállapította, hogy a terrortámadást Magomed-Ali Vagabov, Gadzsi Alijev, Samil Magomednabijev, Murád Scsascsajev, Guszen Magomedov, Ahmed Rabadanov és Ali Iszagadzsijev szervezte meg és hajtotta végre, a két öngyilkos nőn kívül. Őket mindannyiukat likvidálták a biztonsági szervek, miközben - a közlemény szerint - fegyveres ellenállást tanúsítottak.

Az FSZB arról számolt be, hogy most őrizetbe vett férfi a 2010 februárjában létrehozott Vagamov-banda tagja volt. Nevét nem hozták nyilvánosságra.

A Vagamov-féle csoporttal kapcsolatban legutóbb 2013-ban tettek bejelentést az orosz biztonsági szervek. Akkor arról számoltak be, hogy Magomedovot, aki elkísérte a metróba a Park Kulturi megállóban merényletet elkövető terroristanőt, agyonlőtték egy dagesztáni erdőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!