Őrizetbe vettek 22 feltételezett dzsihadistát Törökországban

Terrorizmus, 2017.08.11

Őrizetbe vették pénteken az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet 22 feltételezett tagját a kelet-törökországi Elazig városban - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A reggeli razziával párhuzamosan a rendőrség a dél-törökországi Adanában előállított a szakadár Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető 20 embert is. A Dogan beszámolója szerint az adanai rajtaütéseket páncélautók és helikopterek segítették. Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése alapján összesen 30 PKK-s ellen adtak ki elfogatóparancsot, tehát 10 gyanúsítottat még keresnek a hatóságo.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést az ország keleti és délkeleti régiójában a kurd kisebbség függetlenségéért. A konfliktus már közel 50 ezer emberéletet követelt. A török biztonsági erők az utóbbi másfél évben a főként kurdok lakta városokból a hegyvidéki területekre szorították vissza a lázadókat.

Az IÁ korábban egy 95 kilométeres szakaszt ellenőrzött a szíriai-török határon, de az Ankara által tavaly augusztusban indított Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet teljes hosszában megtisztította a határ menti területeket a dzsihadistáktól.

Az utóbbi két évben mindkét terrorszervezet több pokolgépes támadást hajtott végre Törökország nagyvárosaiban. A dzsihadisták főként turisták, míg a kurd szakadárok inkább rendvédelmi célpontok ellen követtek el merényleteket. Az IÁ és a PKK militánsaira irányuló razziák továbbra is mindennaposak Törökországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!