Párizsi vérengzés - A támadásokkal kapcsolatban elítélt vádlottak közül csak ketten fellebbeztek

Terrorizmus, 2021.01.04

Csak ketten fellebbeztek azon tizenegy vádlott közül, akiket elítéltek decemberben a franciaországi dzsihadista merényletsorozat nyitányát jelentő, 2015 januárjában elkövetett és tizenhét halálos áldozattal járó párizsi támadásokkal kapcsolatban - közölték igazságügyi források hétfőn.

A fővádlott, a 34 éves Ali Riza Polat, a túszejtő Amédy Coulibaly barátja, már a december 16-i ítélethirdetés napján jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Az ügyészség szerint központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében, és első fokon harmincéves börtönbüntetést kapott. A nyomozás szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt a nyomok eltüntetése is.

Rajta kívül egy másik segítő, a húsz év szabadságvesztésre ítélt Amar Ramdani is fellebbezést nyújtott be.

Az ügyészség is fellebbezést nyújtott be mindkét esetben annak érdekében, hogy az esküdtszéknek lehetősége legyen súlyosbítani a kiszabott ítéleteket. A vádhatóság Ali Riza Polat ellen eredetileg életfogytiglani szabadságvesztést, Amar Ramdani esetében pedig tizenhét év börtönbüntetést indítványozott.

A további kilenc elítélt elfogadta az elsőfokú döntést, amely általában enyhébb volt az ügyészség indítványánál, így esetükben már jogerős a büntetés.

Tizennégy embert vádoltak meg azzal, hogy logisztikai támogatást nyújtottak a három elkövetőnek, akik néhány nap leforgása alatt tizenhét embert gyilkoltak meg. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében tizenkét emberrel végeztek, tizenegyet megsebesítettek. Agyonlőttek továbbá egy rendőrt, majd egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtettek, négyet megöltek.

A gyanúsítottak közül tízen álltak bíróság elé, a többiek vagy Szíriában vannak, vagy meghaltak az iszlamista harcokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!