Pesuth Tamás: különbséget kell tenni a terrorizmus hosszú és rövid távú hatása között

Terrorizmus, 2017.08.21

Különbséget kell tenni a terrorcselekmények gazdaságra, pénzpiacra gyakorolt rövid és a hosszú távú hatásai között - mondta Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rámutatott arra, hogy a terrorizmusnak a turizmusra és a védelmi kiadásokra van nagy hatása, szerinte a hosszú távra érdemes koncentrálni, ami összefügg a bizalommal.

Pesuth Tamás felidézte, hogy a szeptember 11-i terrortámadás hosszú évekre meghatározta az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát, válaszlépésként háború is indult, amely miatt emelkedett a katonai kiadás a költségvetésben, és az amerikai államadósság jelentősen növekedett.

Kifejtette, hogy a turizmus áldozatul eshet azokban az országokban, ahol a terrortámadás gyakorisága emelkedik. Kérdés, hogy ilyen esetekben az adott ország gazdaságpolitikája hogyan tudja visszanyerni a szertefoszlott bizalmat - tette hozzá.

Példaként említette Spanyolországot, ahol a turizmusnak meghatározó szerepe van, ezért a gazdaságpolitikai irányításnak olyan lépéseket kell tennie, amivel a fogyasztókat meg tudja győzni, arról, érdemes az országba menni.

Elmondta, hogy a magyar védelmi kiadások, hasonlóan a többi európai uniós és NATO-tagállamhoz, a kötelezettségvállalások miatt emelkedni fog, a magyar turizmus pedig felértékelődhet, mert a régió biztonságos utazási célpontnak minősül.

Pesuth Tamás arra a felvetésre, hogy a Standard&Poor's hitelminősítő a héten vizsgálja a magyar besorolást, elmondta: az utóbbi időben az amerikai cselekvések miatt a piac feszültebb, emiatt a hitelminősítő cégek is fokozott óvatosságot tanúsíthatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!