Stoltenberg: a NATO-nak elengedhetetlen szerepe van a terrorizmus elleni küzdelemben

Terrorizmus, 2017.12.06

A NATO-nak elengedhetetlen szerepe van a terrorizmus elleni küzdelemben, ezért a külügyminiszterek brüsszeli ülésükön megegyeztek, hogy erősítik a szövetség szerepét és képzésekkel segítik a partnerorszságokat a béke megtartása és a stabilitás érdekében - jelentette ki Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli kétnapos külügyminiszteri találkozóját követően szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO főtitkára hangsúlyozta, az összefogásra nem csak a tagországok biztonsága érdekében van szükség, hanem a partnerországok stabilitása miatt is, hiszen a bizonytalan szomszédság sokakat érintő fenyegetést jelenthet.

Ennek megelőzése érdekében a NATO további képzési programok indítása mellett kötelezte el magát a Balkántól Afganisztánig, hogy a helyi erők képesek legyenek megvédeni saját országuk békéjét és biztonságát a terrorizmussal szemben. Az érintett régiók stabilitása nem csak a térség, hanem globális biztonsági célokat is szolgál - szögezte le a főtitkár.

Mint elmondta, a külügyminiszterek a NATO képességfejlesztő programjának részeként Jordániában működő krízisközpont létrehozásáról egyeztek meg, amely főként a régióban jelentkező kihívásokra adható gyors válaszok kidolgozásában segíti majd a szövetségesek munkáját.

Európa biztonsága érdekében a NATO tagországok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a katonai szövetség a migrációs nyomás kezelését célzó uniós törekvéseket továbbra is támogatni fogja az Égei- és a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő misszióival, valamint hírszerzési adatok megosztásával, valamint logisztikai támogatás által segíti a közös munkát az embercsempészettel szemben.

Elmondta azt is, hogy a jövő év nyarán esedékes, Brüsszelben tervezett NATO-csúcstalálkozót előkészítő tárgyalások részeként a miniszterek áttekintették, hogyan tudják segíteni a terrorizmussal küzdő partnerek munkáját, valamint a katonai szövetség szerepét az Iszlám Állam megdöntésén munkálkodó nemzetközi koalíciónak a térség stabilizálása érdekében kifejtett erőfeszítéseiben.

Beszámolt arról is, hogy az ülésező miniszterek a nyitott kapuk politikája jegyben kifejezték, hogy nagyobb erőt kell fektetni a csatlakozni vágyó országokkal folytatott megbeszélések előrehaladásába, ez ugyanis kulcsfontosságú eleme az euró-atlanti biztonságnak.

A főtitkár kiemelte, a külügyminiszterek újólag megerősítették támogatásukat Grúzia esetleges NATO tagságával kapcsolatban. A szövetség teljes mértékben elkötelezett abban, hogy Grúziát olyan tanácsokkal és eszközökkel lássa el, amelyek segítik a NATO-tagság felé tartó úton - közölte.

Stoltenberg kijelentette, a katonai szövetség teljes mértékben elkötelezett Grúzia biztonsága és területi integritása mellett és aggodalommal tölti el az Oroszországgal ápolt kapcsolatok romlása Abházia és Dél-Oszétia ügyében. A NATO felszólítja Oroszországot, hogy vessen véget az érintett régiók felett gyakorolt befolyásának és vonja vissza haderejét a grúz területekről - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!