Súlyos börtönbüntetésre ítélték egy krími iszlamista sejt négy tagját

Terrorizmus, 2021.08.16

(MTI) - Súlyos, 12-től 18 évig terjedő szabadságvesztést rótt ki a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami szervezet egy krími sejtjének négy tagjára hétfőn egy katonai bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban.

A verdiktet terrorista szervezet alapítása és terrorista szervezetben való részvétel, valamint a erőszakos hatalomátvétel előkészítése címén hirdette ki a déli katonai körzet bírósága. Ruszlan Meszutov és Lenur Halilov 18, Eldar Kantyemirov 12, Ruszlan Nagajev pedig 12 évi szabadságvesztést kapott. Mind a négyen a félszigeten honos krími tatár etnikumhoz tartoznak.

Az ítélet értelmében Halilov és Meszutov 2018 júniusa és 2019 június között Alustában megalapította a vallási szervezet sejtjét, amelyhez a másik két tag csatlakozott. A négy elítélt a 2019. június 10-én történt őrizetbe vételéig tanácskozásokat, valamint propaganda- és toborzótevékenységet folytatott.

A magát erőszakmentesnek valló, az egykori Szovjetunió területén aktív és a muszlim teokratikus állam megteremtésére törekvő Hizb ut-Tahrír al-Iszlamit Oroszországban terrorszervezetként tartják számon, Ukrajnában viszont szabadon működhet.

A Krímet a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!