Szakértő: anélkül kell megakadályozni a terrorcselekményeket, hogy mindenkit megbélyegeznénk

Terrorizmus, 2018.10.08

Anélkül, hogy mindenkit megbélyegeznénk, oda kell figyelni, hogy ne maradjon lehetőség terrorcselekmények elkövetésére - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy a görög rendőrség hétfőn cáfolta azokat a korábbi sajtójelentéseket, amelyek szerint dzsihadisták vették át az ellenőrzést több görögországi menekülttáborban. Gyarmati István azt mondta: nem valószínű, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet átvette volna a hatalmat a leszboszi Moria menekülttáborban. Hozzátette ugyanakkor: a görög hatóságok kijelentése arról, hogy nem találtak dzsihadistákat a táborban, csak azt jelenti, hogy nyilvántartott, a hatóságok előtt ismert terroristák nincsenek ott.

Arra a kérdésre, hogy miért saját sorstársaikat terrorizálnák a menekülttáborokban, Gyarmati István úgy válaszolt: az Iszlám Állam a Közel-Keleten is őket terrorizálta, a merényletek döntő többsége muszlimokat céloz.

Megjegyezte: Leszbosz az első állomás, ha valaki Törökországból az Európai Unió (EU) felé indul. Mivel nem tudnak továbbmenni, érthető, hogy feltorlódnak ott az emberek, jelenleg mintegy 9 ezren.

Gyarmati István szólt arról is, hogy az EU-ban élő migránsok kisebb része politikai menekült, nagy részük illegálisan tartózkodik egy adott országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!